26 iun. 2015

Vizită episcopală la Peterd

În duminica din 21 iunie, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Peterd, împreună cu pr. paroh Cosmin Pop și cu diaconul Emanuel Văduva. În cuvântul de învățătură, PS Siluan și-a exprimat bucuria de a-i cerceta duhovnicește pe credincioșii ortodocși români din Peterd și a se ruga împreună cu ei, a tâlcuit Evanghelia zilei, care ne învață să nu ne lăsăm copleșiți de grijile vieții zilnice, ci să ne îngrijim și de hrană spirituală pentru sufletele noastre și de mântuirea lor, care este mult mai valoroasă decât orice lucru din lumea aceasta. Episcopul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți, între care s-au numărat și mai mulți tineri, să rămână mereu atașați de Biserica Strămoșească și de valorile lăsate drept moștenire de mare preț din partea înaintașilor noștri, care vor fi un sprijin real și pentru viața fiecăruia dintre noi, mai ales în lumea secularizată în care trăim cu toții astăzi.


Comuna Peterd se află într-o zonă pitorească, cu un sol foarte fertil, care a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru agricultură și creșterea animalelor, iar primele date despre existența localității le avem din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Românii, care în general erau iobagi și într-o stare materială mai lipsită de bunuri, aveau la început o biserică mai modestă de lemn, menționată prin anii 1780. Datorită stricăciunilor, acesta s-a deteriorat și a fost înlocuită în ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea cu biserica actuală din zid, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Colecte mai semnificative pentru lucrări de restaurare la biserica din Peterd au fost făcute în anul 1993, când au existat și donații din partea Secției Bisericești din cadrul Ministerului Educației și Învățământului de la Budapesta, a Oficiului pentru Minorități Naționale și Etnice, a Autoguvernării Județene din Hajdú-Bihar și a Primăriei din Peterd, dar și a mai multor credincioși, după cum este consemnat și într-un act întocmit cu acel prilej, sau cele efectuate în anii 2004–2005, cu sprijinul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria. Dar datorită trecerii timpului și a vechimii locașului de cult, ar mai fi necesare și în prezent alte lucrări.

(Biroul de presă al EORU)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...