Concert extraordinar de pian al tânărului micherechian Norbert Hodozso la Bichiş

Pe 29 iunie, Centrul Cultural „Kecskeméti Gábor” din Bichiş a găzduit concertul pianistului micherechian Norbert Hodozso. Concertul a avut loc în cadrul manifestării „Bétazen” (Békés-Tarhosi Zenei Napok), un program cultural organizat din anul 1976 în fiecare vară, la Bichiş.
Norbert a început să cânte la pian la vârsta de zece ani, la Şcoala de Artă Talentum” din Şercad. În timpul studiilor de la şcoala de muzică, a avut-o ca profesoară pe Nátor Éva.
Studiile medii le-a continuat la Şcoala de Muzică din Bichişciaba, fiind elev al profesorului de pian Csontos József Attila. În 2010 a fost admis la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii din Dobriţân, fiind îndrumat de profesorul de pian Grünwald Béla. În anul 2013 a obţinut diploma de pianist, iar acum, în vara aceasta, şi-a definitivat studiile de masterat. A lăsat o impresie extraordinară, la facultate a fost un student foarte bun, pentru care a primit lauda facultăţii. În anii de studii superioare a luat parte la cursurile lui Dr. Duffek Mihály, Rév Lívia, Ábrahám Mariann, Dr. Hollics László, Ludmilla Lazar, Gulyás Márta, Luis Fernando Peres, Fenyő Gusztáv şi Kocsis Zoltán, care au contribuit la extinderea experienţei tânărului pianist. În anii de şcoală a luat parte la mai multe concursuri de pian naţionale şi internaţionale. Dintre acestea, se remarcă obţinerea locului I la concursul naţional de pian „Kadosa Pál” din anul 2013, iar la concursul de pian din piesele artiştilor maghiari, organizat în luna decembrie în 2014, s-a calificat pe locul II. Rezultatele au demonstrat că Norbert este un tânăr talentat: a fost câştigătorul mai multor concursuri de pian, obţinând locul I, marele premiu, s-a calificat la concursuri, a reprezentat şcoala sa cu cinste.


În seara zilei de 29 iunie, am fost martor al unui spectacol extraordinar, la care m-am bucurat de sunetele pe care le-a scos Norbert din minunatul pian. În programul tânărului artist au figurat preludii de la compozitorul rus Serghei Rachmaninov şi sonata în B Minor de la Frédéric Chopin.
Sunt bucuroasă, pentru că fost o ocazie minunată de a întâlni iubitori de muzică şi oameni interesaţi de cultură, de frumos, de talent. Sala mare a Centrului Cultural din Bichiş s-a dovedit a fi demnă şi potrivită de un asemenea eveniment.
Când erau mai mici, i-am văzut de mai multe ori pe fraţii Hodozso, Gheorghe şi Norbert, cântând la pian la serviciile divine de la Biserica Baptistă din Micherechi, din care fac parte împreună cu părinţii săi şi întreaga lor familie. Pe măsură ce a crescut, Norbert, urmând exemplul fratelui său mai mare, s-a depăşit pe sine, ori de câte ori în auzeam, mi se părea că jocul lui la pian este tot mai frumos, tot mai perfect. Ceea ce a reuşit el să facă cu ajutorul unui pian în seara de 29 iunie a fost extraordinar. În sală a existat o intensitate sonoră adecvată, asigurând claritatea sunetului. Norbert Hodozso este un tânăr deosebit, înzestrat cu mult talent şi har. Îi prevedem un viitor strălucit pe scenele muzicale mari ale lumii.
Concertul său de la Bétazen, alături de Mihai Demeniv, un virtuoz la acordeon originar din Ucraina, ne-a înfrumuseţat viaţa şi ne-a încântat sufletele.

A.C.

Comentarii