De 40 de ani, în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor - Slujbă arhierească la parohia ortodoxă română din Bătania

Duminică, 5 iulie, clopotele bisericii ortodoxe române din Bătania, care îl are ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, au chemat la liturghie credincioşii ortodocşi. La slujba arhierească săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a fost sărbătorit părintele paroh Ilie Ciocan, la împlinirea a 40 de ani de preoţie. La slujba solemnă, alături de Preasfinţia Sa a slujit şi pr. Protosinghel Emanuel Scarlat, de la Schitul „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia, pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin şi diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Jula. Răspunsurile la liturghie au fost date de un grup de călugăriţe de la Schitul „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia şi de la Centrul Eparhial din Arad.

Pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie de duminică a prezentat vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadara. În cuvântul său de învăţătură, PS Siluan a explicat pericopa evanghelică făcând referire la lupta noastră duhovnicească cu cel potrivnic. El a subliniat că prin aceasta Hristos ne arată lupta permanentă, pe care oamenii o au de purtat în viaţa lor cu forţele răului, iar atunci când nu împlinesc poruncile lui Dumnezeu împlinesc voia celui care este împotriva lui Dumnezeu. Astfel, asemănându-se cu diavolul, se întâmplă chiar să se demonizeze. De aceea, Preasfinţia Sa a îndemnat credincioşii să aibă mereu credinţă şi nădejde în bunul Dumnezeu, înţelegând că ne aflăm într-un război nevăzut cu forţele potrivnicului. Avem arme puternice împotriva diavolului: postul, rugăciunea şi smerenia. Să nu ne îndepărtăm de ele.





Ierarhul a mai subliniat şi importanţa momentului aniversar al parohiei, felicitându-l pe părintele Ilie Ciocan la împlinirea acestui frumos număr de ani de slujire preoţească şi oferindu-i în dar o icoană cu Mântuitorul şi Maica Domnului. Dintre cei 40 de ani de slujire preoţească ai părintelui Ciocan, aproape un sfert de veac i-a petrecut la parohia din Bătania, unde a venit ca prim preot misionar în Ungaria, în anul 1989.
La rândul său, părintele Ilie Ciocan a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru acest mare dar al preoţiei, şi a evocat momentele care au avut un rol important în viaţa sa.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, la Centrul Misionar-Pastoral al parohiei a fost oferită o agapă frăţească, cu sprijinul Autoguvernării Româneşti din Bătania.

A.B.

Comentarii