Audit la cele 13 autoguvernări pe ţară din Ungaria

Sediul AŢRU din Jula
Curtea de Conturi (CC) a încheiat şi a publicat zilele trecute rezultatul auditului la cele 13 autoguvernări pe ţară ale naţionalităţilor din Ungaria. Perioada cercetată a fost între 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2014.
La fel ca la majoritatea celorlalte autoguvernări, şi în cazul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria s-au găsit nereguli şi lipsuri care vor trebui îndreptate. Gospodărirea financiară a AŢRU a corespuns doar parţial regulamentelor juridice. S-au constatat deficienţe în funcţionarea sistemului de control intern. Rapoartele bugetare interimare nu au fost trimise către Trezorerie, cu toate că regulamentele juridice prevăd această obligaţie. În acelaşi timp, însă, auditul a constatat că fondurile primite de la bugetul de stat pentru funcţionarea organizaţiei au fost folosite şi decontate în mod corect.
Scopul auditului efectuat de Curtea de Conturi a fost ca să ajute autoguvernările de naţionalitate la corectarea neregulilor în funcţionarea şi gospodărirea lor. Astfel, CC a a făcut propuneri pentru preşedinţii şi şefii de oficii de la autoguvernări în vederea îndreptării neregulilor. Autoguvernările au la dispoziţie 30 de zile pentru a elabora un plan de acţiune. CC va verifica executarea acestuia în cercetări ulterioare.

E.Ş.

Comentarii