Colinde româneşti în Capela ortodoxă din Budapesta

Duminică, 29 noiembrie, comunitatea românească de la Parohia Ortodoxă Română şi Aşezământul Românesc din Budapesta, a avut ca oaspeţi grupul vocal Diaconia, împreună cu părinţii preoţi Marcel Agrişan şi Decebal Gorea de la Parohia Tuturor Sfinţilor din Cetatea Fetei, Floreşti, judeţul Cluj.
Grupul vocal Diaconia a dat răspunsurile în timpul Sfintei Liturghii oficiate în istoricul loc budapestan, de către preotul paroh Marius Maghiaru şi protosinghel David Pop, după care a susţinut un recital de colinde tradiţionale româneşti. Părintele paroh Marcel Agrişan a precizat că răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost aşezate pe portativ de două personalităţi ruseşti: cunoscutul compozitor Ceaikovski şi de Arhanghelski. Aceste răspunsuri au fost adaptate pe cuvinte româneşti.



Concertul susţinut după oficierea Sfintei Liturghii a cuprins pe lângă cunoscutele colinde româneşti şi câteva colinde noi, aparţinând unor compozitori tineri din Cluj. Părintele paroh, Marcel Agrişan a specificat că prin repertoriul lor doresc să îmbine tradiţia cu noutatea. Concertul de colinde a adus multă bucurie tuturor celor prezenţi, fiind un preambul al evenimentelor dragi sufletului românesc, din luna decembrie.
Alături de credincioşi au fost prezenţi ES domnul ambasador Victor Micula, Gabriela Matei, director ICR Budapesta, Monica Radu, secretar diplomatic. După concert a avut loc o agapă frăţească, cu mâncăruri tradiţionale româneşti de post oferite din partea Autoguvernării Româneşti din cartierul VII.

Gabriela Enea Elekes

Comentarii