Ştiri pe scurt...

Budapesta
Ultimul număr al revistei culturale dedicată naţionalităţilor din Ungaria, „Barátság”, apărut pe 15 noiembrie, cuprinde şi un articol despre românii din Ungaria. Publicaţia relatează, în text şi imagini, despre festivalul de folclor „La obârşii, la izvor”, organizat în luna octombrie, la Jula, de către Episcopia Ortodoxă a Românilor din Ungaria.

Seghedin
Catedra de limba română a Universităţii din Seghedin, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, a organizat în zilele de 26–27 noiembrie, conferinţa „Cercetarea avansată şi dialogul multidisciplinar în mileniul al treilea”. Conferinţa şi-a propus să aducă împreună, într-un dialog autentic şi schimb de experienţă fructuos, tineri cercetători care activează în universităţi europene şi care doresc să contribuie la consolidarea relaţiilor ştiinţifice, academice şi profesionale la nivel euroregional.

Medgyesegyháza
Autoguvernările română şi slovacă din Medgyesegyháza organizează, pe 5 decembrie, o sărbătoare a naţionalităţilor din oraş. Evenimentul cultural-folcloric va avea loc la Casa de cultură, cu începere de la ora 10.00. La programul românesc participă cu dansuri şi poezii copiii de la şcoala din oraş şi echipa de dansuri „Doina Bihorului”, condusă de coregraful Gheorghe Gros din Chitighaz.

Seghedin
Autoguvernarea Românească a Judeţului Ciongrad şi Autoguvernarea Românilor din Seghedin organizează, pe 5 decembrie, tradiționala întrunire prilejuită de sărbătoarea Sfântului Nicolae. Evenimentul care începe la ora 18.00, include un program de colinde româneşti oferit de Corul „Pro Musica” din Jula. Acesta se va desfăşura la cantina Întreprinderii de cauciuc din Seghedin (Lucian, str. Budapesti, nr. 10). Serata se încheie cu o recepţie de la care nu va lipsi nici de data aceasta mămăliga „a la Cîmpian”, o adevărată atracţie pentru toţi invitaţii care participă an de an la acest eveniment.

Jula


Cu ocazia apropierii Crăciunului, familiile şcolarilor români din Jula sunt onoraţi cu un program de sărbătoare de către copilaşii lor la serata din 16 decembrie, de la ora 16.30. Şcoala Generală, Liceul şi Căminul de Elevi „Nicolae Bălcescu” din Jula organizează tradiţionala serbare de Crăciun, la care au fost invitate familiile celor aproape patru sute de elevi ai instituţiei. Corul „Pro Musica” din Jula va încheia serata cu un buchet de colinde româneşti.

Comentarii