Zi dedicată lui Eminescu, la Parohia Apateu

La Biserica Ortodoxă Română din Apateu a fost ţinută duminică, 17 ianuarie, o zi de sărbătoare – zi a „poetului nepereche”, Mihai Eminescu, şi Zi a Culturii Naţionale. La bustul lui Eminescu, aflat în curtea bisericii, au fost depuse coroane şi flori, a fost oficiat un ceremonial religios şi a avut loc un program cultural dedicat marelui poet.


Eminescu este cinstit în Ungaria, la parohia Apateu începând din anul 2000, de la venirea în această parohie a părintelui paroh Origen Sabău, care a iniţiat şi punerea bustului poetului Mihai Eminescu pe aceste meleaguri. Anul acesta, la cea de-a 16 ediţie, sărbătoarea a început la orele dimineţii cu Sfânta Liturghie Arhierească săvărşită de Preasfinţitul Episcop Siluan, pr. paroh Origen Sabău, diaconul Emanuel Văduva şi cei doi preoţi din Bihorul unguresc, pr. Cosmin Pop şi pr. Ionuţ Negrău. Răspunsurile la Sfânta Liturghie, date de Corul Bisericii „Sf. Ioan Iacob Românul”, din cartierul „Nufărul” Oradea, au fost înălţătoare pentru toţi credincioşii care au asistat la Sfânta Liturghie. Cântările corului, fără îndoială, i-au adus pe credincioşii prezenţi la slujbă mai aproape de cer, prin glasurile care L-au preamărit pe Dumnezeu. Predica rostită de PS Siluan a fost plină de învăţăminte, părintele Episcop ne-a amintit de minunile făcute de Mântuitor, începând cu vindecarea leproşilor, dar şi îndemnul Mântuitorului la iubirea dăruită de Dumnezeu sufletului, de a dispărea ura şi duşmănia dintre oameni şi, mai ales, să facem deosebire dintre bine şi rău, încrederea în adevăr şi dreptate.



În cadrul slujirii liturgice a fost săvârşit şi un parastas pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu, iar la final a urmat un program omagial, ce a cuprins un moment de poezie şi cântec eminescian. Despre personalitatea şi opera poetului a vorbit prof. univ. dr. Florin Ciobanu, de la Catedra de Limba Română a Universităţii ELTE din Budapesta. A urmat apoi un recital de poezii eminesciene, interpretate de trei studente de la Facultatea de Litere din Oradea şi un concert de melodii pe versurile lui Eminescu, interpretate de corul orădean, care a reuşit să înduioşeze publicul cu melodiile frumoase.


La eveniment, alături de credincioşi din Apateu, au participat: Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, Tiberiu Juhasz, preşedintele AȚRU, Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, Viorica Cherteş, preşedintele Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Oradea şi un număr mare de români veniţi de la Oradea.
În încheiere, părintele Origen Sabău, preotul paroh al comunităţii şi consilierul cultural al Eparhiei Româneşti din Ungaria, a oferit „condee” cu steagul tricolor tuturor participanţilor, apoi au fost depuse coroane de flori în faţa bustului celui care în urmă cu 166 de ani se altoia în această lume şi care avea să rodească roade bogate în cultura lirică a neamului românesc.

A.B.

Comentarii