Duminica Ortodoxiei la Capela Românească din Budapesta

Duminica Ortodoxiei (20 martie 2016), prima Duminică din Postul Mare, a fost din nou prilej de comuniune frățească inter-ortodoxă și de bucurie pentru credincioșii ortodocși de diferite naționalități care trăiesc în capitala Ungariei, relatează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, a fost săvârșită, pentru a patra oară în Capela Românească din Budapesta, Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, aflat în fruntea unui numeros sobor de preoți și diaconi aparținând celor cinci jurisdicții ortodoxe care funcționează în Ungaria, sub diferite forme de organizare, de mai multe sute de ani: Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria (Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal Românesc din Budapesta, Pr. Marius Maghiaru, Protopop Ortodox Român de Budapesta și organizator al evenimentului, Arhidiaconul Claudiu Condurache și Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Jula), Exarhatul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice (Pr. Boris Fuzek, paroh la biserica ortodoxă maghiară din Kecskemét), Eparhia Ortodoxă Maghiară din Ungaria, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei (Pr. Sviatoslav Bulah, slujitor la Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta), Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria (Diacon Zoran Zivici, slujitor la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Budapesta și Secretar Eparhial) și Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria (Pr. Tomcso Toncev, slujitor la biserica ortodoxă bulgară din Budapesta).


Începând din anul 843, această Duminică, numită și „a Ortodoxiei”, reprezintă un prilej de afirmare a legitimității cultului icoanelor în Biserica Ortodoxă nedespărțită și a biruinței învățăturii de credință ortodoxă asupra tuturor ereziilor, care aduce mare bucurie tuturor creștinilor ortodocși, indiferent de neamul, sau Bisericile Ortodoxe Autocefale Surori din care ei fac parte. În Grecia, dar și în alte țări occidentale din diaspora, în care trăiesc creștini ortodocși de diferite naționalități, există obiceiul reunirii acestora în Duminica Ortodoxiei, la Sfânta Liturghie sau în special la Vecernie, pentru a se manifesta astfel unitatea și biruința ortodoxiei și cinstirea sfintelor icoane.

De mai bine de un deceniu (din anul 2005), acest frumos obicei al slujirii inter-ortodoxe în Duminica Ortodoxiei a fost introdus și la creștinii ortodocși din Budapesta de către Preasfințitul Părinte Sofronie, la vremea aceea Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, iar actualmente Episcopul Oradiei. Obiceiul a fost continuat și după anul 2007, de către actualul Chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfințitul Părinte Siluan, care la fel ca și predecesorul său, a slujit în Duminica Ortodoxiei împreună cu clerici ai celor cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria menționate, într-una dintre bisericile acestora, din Budapesta.

Comentarii