Copii cu voce de aur, la concursul de interpretare de la Bătania

Mai multe imagini aici
25 de copii talentaţi şi foarte bine pregătiţi.
25 de cântece în limba română, de la cântece populare până la melodii uşoare.
Un concurs de interpretare organizat cu mult suflet şi profesionalism.
Un juriu pus în situaţie grea de a decide cine-i cel mai bun dintre cei buni.
zi frumoasă de primăvară la Şcoala română „Lucian Magdu" din Bătania.


Aşa s-ar putea descrie în cinci rânduri cea de-a doua ediţie a concursului de interpretare „Vocea de Aur”, organizat în ziua de 8 aprilie, de Şcoala generală română „Lucian Magdu” din Bătania. Pentru a-i introduce în atmosfera concursului şi pe cei care nu au participat vom relata mai pe larg despre acest eveniment, destăinuindu-vă şi rezultatele. Cu toate că putem declara de la bun început: câştigători au fost toţi cei care au participat pentru că au petrecut împreună o zi plăcută, cu multă muzică de calitate, şi pentru că au avut ocazia să cunoască 25 de elevi talentaţi şi foarte conştiincios pregătiţi.

Tradiţie şi amintire
Doi elevi îmbrăcaţi în port românesc au aşteptat oaspeţii la intrarea în şcoală cu tradiţionalul „bine aţi venit” şi cu pâine şi sare. Intrând în holul şcolii, nu am putut să nu remarcăm frumoasele decoraţii de primăvară şi note muzicale, realizate cu eleganţă şi mult bun gust, cea ce a făcut să ne simţim la un eveniment bine gândit şi realizat cu mult suflet. Atenţia organizatorilor s-a concentrat şi asupra pierderii zilelor trecute, decesul celei care a fost doamna Lucia Borza, profesoară şi autoare a numeroaselor manuale de limba română, poetă şi scriitoare de cărţi de copii. „De ce oare?” a recitat moderatoarea evenimentului Anca Stan poezia Luciei Borza, amintind copiilor că această personalitate este importantă pentru elevii din Bătania nu doar pentru că a scris multe dintre manualele şi cărţile din care şi ei învaţă azi, dar şi pentru că Lucia Borza a fost naşa de botez a „naşului” şcolii lor, medicul, poetul şi regizorul Lucian Magdu. După un moment de reculegere, concursul a început cu o idee a compozitorului german, Ludwig van Beethoven, „Muzica este graiul sufletului” Ea stârneşte în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde”.

Concurenţi din 8 şcoli
La concursul din anul acesta s-au înscris cu două şcoli mai multe decât anul trecut. Au venit elevi din Aletea, Chitighaz, Jula, Leucuşhaz, Bedeu, Săcal, Medgyesegyháza şi Bătania. Marele absent a fost şi de această dată, la fel ca anul trecut, şcoala din Micherechi.
Juriul a fost alcătuit din patru specialişti, sosiţi din Arad: Maria Nicoleta Brola, profesoară de canto la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, preşedinta juriului, Elisabeta Lingurar, profesoară de pian la acelaşi liceu, Cristina Miculescu, violonistă şi Bernadette Sara, harpistă la Filarmonica de Stat din Arad.
La fel ca anul trecut, copiii s-au întrecut în patru categorii de vârstă: clasele 1–2, 3–4, 5–6 şi 7–8. Repertoriul concurenţilor a variat între cântece populare şi melodii pentru copii sau muzică uşoară, cu toţii fiind foarte bine pregătiţi şi dând dovadă că le place muzica românească. Remarcăm că şi acei copii care nu vorbesc prea bine limba română s-au străduit să înveţe textele cât mai bine, fără pic de accent greşit.
În imaginile alăturate acestei scrieri publicăm numele pieselor pe care le-au interpretat micii concurenţi.
Înainte de anunţarea rezultatelor, elevii-gazdă au dat un mic program de cântece româneşti şi au interpretat sceneta „Castravetele” de I.L. Caragiale, stârnind o atmosferă veselă în rândul publicului.

Rezultatul Concursului „Vocea de aur”, ediţia a doua:

Clasele 1–2
Locul I: Alexandra Mester
Locul II: Regina Megyeri
Locul III: Clara Vasiloni
Menţiune: Florica Gurbai, Krisztofer Bereczki, Greta Farkas

Clasele 3–4
Locul I: Reca Misik
Locul II: Kata Şereş
Locul III: Alexa Kiss
Menţiune: Zsanna Góg, Loredana Bali, Nora Szalai, Fanni Balogh, Rebeka Gyöngyösi, Hanna Havas

Clasele 5–6
Locul I: Szonja Jakab
Locul II: David Veres
Locul III: Virág Sztrein
Menţiune: Szilvia Jakab, Beata Kinga Kiss

Clasele 7–8

Locul I: Antonia Jivan
Locul II: Daniela Sztrein
Locul III: Lilian Daniel
Menţiune: Barbara Gyöngyösi, Reka Hanyecz

Pe lângă premiile oferite din partea organizatorilor, a mai fost acordat un premiu special şi din partea PS Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Jula, pentru eleva Antonia Jivan.
Evenimentul s-a încheiat cu o invitaţie la ediţia de anul viitor pe care organizatorii, însufleţiţi de reuşitele de până acum, au şi lansat-o de pe acum.
E.Ş.


Sponsorii evenimentului:
Şcoala Generală şi Grădiniţa Română „Lucian Magdu”
Fondul de Subvenţii al Ministerului Resurselor Umane
Autoguvernarea Românească din Bătania
Asociaţia Familia, Şanse Egale şi Voluntariat din Judeţul Bichiş

Comentarii