Editorial - Şi românii din Ungaria au talent…

În zilele noastre peste tot se organizează concursuri de talente: la cântat, la dansat, la acrobaţii, la dresat câini, la întins aluat de pizza etc. Există concursuri pentru toate vârstele, dar sunt şi speciale numai pentru cei mici, care sigur sunt foarte drăgălaşi dar nu-i sigur că luminile reflectoarelor le fac aşa mult bine. Cunoaştem „stele” care azi se nasc şi mâine sunt deja uitate, dar cei cu talente adevărate ştiu să-şi găsească locul şi în aceste lumi supra-evaluate. În urma numeroaselor concursuri de muzică uşoară ajungem să fim invadaţi de tot felul de cântăreţi ale căror nume nici măcar nu mai suntem în stare să le reţinem, eventual ni-i reamintim când îi vedem pe afişele festivalurilor de cârnaţi sau palincă, dar şi atunci numai dacă în urma numelui figurează şi emisiunea care „l-a creat”. Ca o rază de speranţă a apărut acum doi ani la televiziunea publică maghiară o emisiune-concurs în care s-au întrecut între ei cei mai virtuoşi tineri muzicieni, făcând ca totodată să ajungă în casele noastre şi muzica clasică de bună calitate. Drept dovadă că televizorul poate şi să ne educe, nu doar să ne tâmpească, cum se întâmplă de cele mai multe ori.

Cu siguranţă, aceste concursuri de talente i-au inspirat şi pe organizatorii concursului „Vocea de Aur” de la Şcoala generală românească „Lucian Magdu” din Bătania, care în aprilie anul acesta cheamă pentru a doua oară copiii din comunitatea noastră să-şi încerce talentul în domeniul muzicii, atât populară cât şi cea uşoară. O iniţiativă lăudabilă care în timp poate să scoată la lumină elevi cu adevărat talentaţi la cântat.
Comunitatea noastră a fost „invadată”, să zicem aşa, în ultimii 10–15 ani de sute de copii povestitori, ceea ce a rezultat din acea moştenire autentică pe care o avem în volumele de poveşti populare ale povestitorilor Vasile Gurzău din Micherechi, Teodor Şimonca din Chitighaz şi Mihai Purdi din Otlaca-Pustă. Această moştenire bogată într-un fel ne şi obligă: pentru tinerele generaţii poveştile înseamnă o lume specială, care nu doar că este plină cu prinţi şi prinţese, şi tot timpul învinge cel bun, dar îi şi educă şi le formează gândirea asupra lumii. La capitolul poveşti şi dansuri populare comunitatea noastră nu stă rău, poate la cântece un pic mai slab, aşa puţini cum suntem din când în când răsar talente nebănuite, tineri care ne fac să fim mândri de valorile culturale tradiţionale ale românilor din Ungaria.
În ultimii ani ne putem mândri şi cu câţiva tineri artişti, pictori şi creatori, care nu doar în rândul comunităţii noastre sunt foarte apreciaţi, dar şi de societatea maghiară. Lucrările lor, pe lângă universalitatea artei, cuprind şi elemente specific româneşti, identificându-şi astfel locul în lumea artiştilor.
Până de curând nu aveam muzicieni şcoliţi din rândul comunităţii noastre. Cântatul la vreun instrument nu a ambiţionat prea mulţi dintre noi pentru a face şcoli înalte, în urma cărora tinerii noştri să devină muzicieni de profesie sau profesori de muzică. Mai ales în adunările baptiste şi penticostale, tinerii învaţă de mici să cânte la instrumente, dar până acum câţiva ani puţini treceau de pragul şcolii de muzică ajungând la conservator sau academie de muzică. Şi iată că la sfârşitul anului trecut, biserica baptistă din Chitighaz a găzduit un concert de Crăciun la care şi-au dat concursul nouă muzicieni tineri, cu toţii fii ai acestei comunităţi religioase, foşti sau actuali studenţi la muzică.
Un alt eveniment înălţător şi care ne-a făcut mândri că suntem români din Ungaria a fost recentul concert de pian al fraţilor, Gheorghe şi Norbert Hodozso din Micherechi, la care cei doi tineri muzicieni au dat dovadă de talent adevărat de care numai cei mai sârguincioşi şi smeriţi artişti sunt în stare. O doamnă din Chitighaz a fost atât de fericită de succesul acestor tineri şi de ropotele de aplauze de după concert, încât mi-a insuflat şi titlul acestui articol: iată că şi românii din Ungaria au talent! Aceşti tineri merită toată atenţia şi tot sprijinul comunităţii noastre. Bravo lor!
Eva Şimon

Comentarii