Praznicul Floriilor la Parohia Chitighaz

Praznicul Floriilor este aşteptat şi de românii din Ungaria cu mare bucurie. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Chitighaz, unde a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor format din pr. Florin Olteanu, parohul Chitighazului şi protopop de Jula, pr. singhel Visarion Tuderici, secretar eparhial, arhidiaconul Claudiu Condurache şi diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Jula.
 
Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba sfinţirii ramurilor de salcie, care potrivit tradiţiei, au fost împărţite credincioşilor, în semn de binecuvântare şi pentru a-şi manifesta şi în felul acesta credinţa, bucuria sărbătorii Floriilor şi legătura spirituală cu credincioşii de odinioară, dar şi cu creştinii din toate timpurile, care l-au întâmpinat cu bucurie pe Domnul Hristos, la Intrarea Sa triumfală în cetatea Ierusalimului.
În cuvântul de învăţătură, PS Siluan a vorbit despre bucuria pe care trebuie să o simţim toţi creştinii ortodocşi, la acest Praznic Împărătesc al Floriilor, care ni-L aduce din nou prezent, în mijlocul nostru, pe Domnul Hristos şi ne pregăteşte pentru a-L însoţi şi în timpul Pătimirilor Sale, de-a lungul Săptămânii Mare, ca să ne putem bucura aşa cum se cuvine şi de Praznicul Slăvitei Sale Învieri, iar această comoară a credinţei trebuie transmisă neapărat mai departe, copiilor şi tinerilor care vin după noi.
Ierarhul i-a împărtăşit cu Sfintele Taine pe copii şi pe cei care s-au pregătit pentru aceasta, iar la final l-a felicitat pe părintele Florin Olteanu şi pe toţi cei care poartă numele Praznicului Floriilor. A devenit o tradiţie ca la Praznicul Floriilor ierarhul românilor ortodocşi din Ungaria să slujească în Parohia Chitighaz, pentru a-i cerceta duhovniceşte şi pe aceşti credincioşi, în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.




 

Comentarii