Legumicultori optimişti şi modernişti la Micherechi

Nu spunem nicio noutate cu faptul că, la Micherechi, „ştiinţa” cultivării legumelor în seră se transmite deja de patru decenii din tată-n fiu. Este însă o noutate că sunt tot mai multe cazuri în care fiii, care au rămas în sat şi duc mai departe afacerea cu serele moştenite de la părinţi sau bunici, să-i înveţe pe cei mai în vârstă metode şi tehnologii noi, soluţii ecologice. În numărul 26 din anul 2015 al „Foii româneşti” am scris pentru prima dată despre metodele inovatoare cu care legumicultorii din Micherechi încearcă să producă ardei, castraveţi sau roşii cât mai frumoase şi sănătoase. Zilele trecute am însoţit echipa de filmare a Ecranului Nostru, de la Seghedin, care a realizat un reportaj despre aceste noi metode mai productive la legumicultorul Zsolt Goron. Zsolt este şi consilier local, deci o persoană preocupată nu doar de dezvoltarea afacerii familiei sale ci şi de bunăstarea locuitorilor satului şi modernizarea localităţii în care s-a născut şi unde vrea să îmbătrânească. El a fost primul care a îndrăznit să schimbe metodele cu care consătenii săi au cultivat legumele decenii de-a rândul.


Ne aflăm exact la capătul ţării, deoarece serele lui Zsolt Goron se află în sătuleţul vecin cu Micherechiul, Salonta Nouă, la doar câteva sute de metri de frontiera româno-maghiară, unde cultivă, împreună cu prietenul şi partenerul său de afacere, …, trei sere de câte 4000 de metri pătraţi.
– Dacă ţin bine minte, cândva prin anul 1982 am primit de la părinţii mei o seră mică, de 5x10 metri, pe care am lucrat-o şi din care mi-am făcut banii mei de cheltuieli. Atunci aveam doar 13 ani, dar pe acele vremuri părinţii ne învăţau de mici să lucrăm şi să apreciem banii. Pot să spun că încă de atunci mă ocup cu cultivarea ardeilor, castraveţilor. Aici, la Salonta, lucrez aceste sere deja de 15 ani, pentru că în sat la noi nu am mai găsit de cumpărat pământ de calitate, care să poată fi cultivat cu succes. Cultivăm aici 12 mii m2 de castraveţi, şi numai castraveţi, pentru că de asta este nevoie la piaţa din Budapesta de unde primim comenzile. Producerea castraveţilor este printre cele mai grele munci: este tare greu acest lucru, trebuie să mişti greutate mare, tot la două zile culegem, permanent curăţăm plantele, este o muncă epuizantă.
Până unde vedem cu ochii numai castraveţi vedem. 1,2 hectare este mult şi pentru ca să te plimbi, darămite să lucrezi atâta pământ. Tocmai şi din cauza spaţiilor tot mai extinse, cultivatorii sunt nevoiţi să introducă schimbări în tehnologia şi metodele de a produce legumele. Zsolt ne povesteşte cum a fost nevoit să se hotărască acum câţiva ani să înnoiască metodele altfel toată munca lor este degeaba, venitul abia mai asigură traiul unei familii de la un sezon la altul.
– Am fost nevoiţi să învăţăm lucruri noi, despre seminţe, despre plante, despre chimicale. Sunt firme care oferă tot felul de cursuri şi prelegeri, prin care legumicultorii pot să se perfecţioneze. Pe mine personal m-au şi interesat aceste noutăţi şi mi-am dat seama că unele chiar sunt în avantajul nostru. Acesta este deja al treilea sezon în care am introdus aceste noutăţi pe care le vedeţi la noi în seră, cu plantarea răsadurilor de castraveţi în saci umpluţi cu scoarţă de plopi, sau în unele locuri cu scoarţă de cocos, iar rezultatul este categoric unul mult mai bun. În primul an am fost doar noi cei care am făcut aşa, dar acum sunt tot mai mulţi legumicultori din Micherechi care au trecut la aceste metode noi. Pământurile noastre sunt extrem de epuizate, nu mai există atâta îngrăşăminte cât se le putem îmbunătăţi. La Szentes am văzut pentru prima dată, acum patru ani, această metodă de cultivare, şi din primul moment mi-am dat seama că asta este singura soluţie şi pentru noi ca să mai putem cultiva produse de calitate. În fiecare an folosim material nou, sacii cu scoarţă de copaci nu este infectat de nicio boală a plantelor, deci produsele bune sunt mai garantate. Este la fel parcă am avea în fiecare an un sol nou. Mă bucur că tot mai mulţi micherecheni îndrăznesc să schimbe metodele vechi, să folosească aceste tehnologii noi, pentru că fiind mai mulţi putem să învăţăm unii de la alţii, putem să schimbăm experienţe.
Reportajul realizat de Ştefan Crâsta despre legumicultorii modernişti din Micherechi îl veţi putea vedea peste câteva săptămâni în emisiunea Ecranul Nostru al postului public de televiziune.

E.Ş.

Comentarii