Mihai Eminescu, comemorat pentru a 16-a oară la Apateu

Anul acesta pe 15 iunie s-au împlinit 127 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Cu această ocazie, în mai multe localităţi din România au fost organizate manifestări cu menirea să aducă un omagiu regretatului poet. Marţi, 14 iunie, poetul naţional român a fost comemorat cum se cuvine şi la românii din Ungaria, la biserica ortodoxă românească din Apateu, în curtea căreia este amplasat un bust al lui Mihai Eminescu. Acest eveniment s-a numărat a fi cea de-a 16 ediţie a manifestărilor comemorative dedicate poetului național Mihai Eminescu.

Manifestarea de la Apateu care a reunit oameni de cultură, preoţi, credincioşi şi alţi invitaţi din România şi Ungaria, a început cu un parastas, pentru odihna sufletului poetului, săvârşit de PS Episcop Siluan, împreună cu un sobor de clerici, în cadrul căruia ierarhul a ţinut şi o cuvântare despre grija pe care o poartă biserica pentru toţi fii săi atât pe pământ cât şi după plecarea lor din această lume. Episcopul a mai vorbit despre importanţa şi contribuţia poetului aduse neamului românesc şi culturii române şi universale.
Un cuvânt de salut şi de mulţumire a adresat tuturor oaspeţilor prezenţi la eveniment şi pr. Origen Sabău, parohul bisericii din Apateu şi organizatorul evenimentului, după care au fost susţinute alocuţiuni despre personalitatea, opera şi momentele importante din viaţa poetului Mihai Eminescu rostite de prof. Ioan Simuț, de la Facultatea de Litere din Oradea şi Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea. Evenimentul a mai cuprins şi un recital de poezii şi cântece pe versuri eminesciene interpretate de Corul „Dʼall Segno” al Facultății de Muzică din Oradea, condus de prof. univ. Valentin Lazăr şi de soliştii Florina şi Florin Mariş Hinsu.
În biserica din Apateu a fost expuse şi cele mai noi volume de studiu şi versuri de Eminescu aduse de la biblioteca orădeană de către doamna Mirişan. La final, au fost depuse coroane de flori la bustul poetului din curtea bisericii, unde evenimentul a fost imortalizat într-o fotografie de grup cu toţi cei prezenţi să-i aducă un omagiu poetului nepereche.

A.B.

Comentarii