Noi planuri culturale şi o asociaţie nouă afiliată la Uniunea Culturală

Adunarea generală a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria s-a întrunit în şedinţă sâmbăta trecută, 21 mai, la sediul din Jula al organizaţiei. Doar un sfert din delegaţi (13 persoane din 49) au luat parte la şedinţa ordinară anuală, care a cuprins subiectele obligatorii (dări de seamă, rapoarte şi bugete) şi discuţii despre planuri culturale de viitor. Cu toate că numărul participanţilor a fost destul de redus, şedinţa a fost validă, deoarece § 5, art. 8 al Statutului UCRU permite acest lucru.

La şedinţa condusă de preşedintele Marius Maghiaru au fost dezbătute şi votate următoarele puncte: 1) Darea de seamă despre activitatea din anul 2015; 2) Dezbaterea şi aprobarea gospodăririi din anul 2015; 3) Dezbaterea şi aprobarea gospodăririi din anul 2015 a Editurii NOI; 4) Planul de muncă, proiecte culturale pentru anul 2016; 5) Aprobarea planului bugetar pentru anul 2016 (decizie asupra folosirii subvenţiei de 1% din impozitul personal oferit Uniunii în anul 2015). Toate documentele referitoare la subiectele în dezbatere au fost trimise tuturor delegaţilor UCRU înaintea şedinţei, aceştia având timp suficient pentru a cunoaşte şi a analiza programul şi bugetul UCRU şi al Editurii NOI, care scoate revista „Foaia românească”.
Raportul despre activitatea UCRU din 2015 a cuprins cele mai importante evenimente şi realizări din anul trecut. Informaţii amănunţite despre acestea se pot afla în „Calendarul românesc 2016”, publicaţia anuală a Uniunii, almanahul revistei „Foaia românească”.
În anul 2015, Uniunea a gospodărit în total suma de 7 milioane de forinţi, din care 2 milioane au fost primite pentru cheltuielile de funcţionare (sumă obţinută prin proiect de la Ministerul Resurselor Umane din Budapesta), 655.000 forinţi au fost primiţi de la Fundaţia pentru Cultura Română din Ungaria, iar 4 milioane de forinţi au fost obţinuţi prin proiecte de la Departamentul Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, din România. Editura NOI a gospodărit în 2015, pentru scoaterea săptămânalului „Foaia românească”, suma de 25,1 milioane de forinţi – 18,36 milioane Ft de la Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, 6,2 milioane Ft de la DPRRP din Bucureşti, 655.000 Ft de la Fundaţia pentru Cultura Română din Ungaria.
În ceea ce priveşte planul de lucru pentru anul 2016, printre cele mai importante proiecte ale UCRU se numără şi în continuare susţinerea activităţii Corului „Pro Musica” din Jula şi a Trupei de teatru amator de la Liceul „N. Bălcescu”, aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea revistei „Foaia românească”, spectacole cu tineri talentaţi în domeniul muzicii, programe dedicate copiilor, excursii în România, concurs de şah, etc. Preşedintele a anunţat cu bucurie că pentru funţionarea din acest an, UCRU a primit o sumă mult mai mare decât în anii precedenţi, 4,9 milioane forinţi, obţinuţi prin proiect de la Ministerul Resurselor Umane. La fel, au fost câştigate şi două proiecte înaintate la DPRRP din Bucureşti – unul pentru organizarea şcolii de vară la Moneasa pentru tineri români din Ungaria şi Serbia şi celălalt pentru consolidarea limbii şi culturii româneşti la grădiniţa de naţionalitate română din Micherechi.
În anul 2016, Editura NOI va primi finanţare din partea AŢRU (18,36 milioane, sumă identică de mai mulţi ani) şi 55.000 RON din partea DPRRP.
Adunarea generală a decis ca despre cheltuirea sumei de 57.715 forinţi, obţinută de UCRU din 1% al contribuabililor pe anul 2015, să decidă Prezidiul pe baza mai multor propuneri ale membrilor.
Înainte de încheierea şedinţei, preşedintele a anunţat că Asociaţia pentru Micherechi nu mai face parte din UCRU, doarece aceasta a fost desfiinţată oficial, însă Prezidiul UCRU a fost căutat printr-o scrisoare de către conducerea Asociaţiei Românilor din Micherechi, care şi-a cerut afilierea la organizaţia culturală centrală. Membrii Adunării generale au votat în unanimitate acceptarea în rândurile sale a acestei noi organizaţii locale.
La şedinţa Uniunii a participat şi consulul general Florin Vasiloni din Jula, care a informat delegaţii UCRU despre posibilitatea studierii tinerilor noştri la facultăţi din România şi i-a rugat să transmită în comunităţile locale că dosarele pentru cererile de burse pot fi depuse în perioada următoare la sediul Consulatului General al României de la Jula.

E.Ş.

Comentarii