Maria Ligor este noul ministru român pentru diasporă şi românii din jurul României

România are un nou Ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.
Marţi, 5 iulie, premierul Dacian Cioloş a schimbat patru miniştri ai guvernului tehnocrat din Bucureşti, printre aceştia numărându-se şi ministrul pentru românii de pretutindeni Dan Stoenescu, care a fost înlocuit de o diplomată de carieră, doamna Maria Ligor, fost Ambasador al României în Spania (2006–2011) şi Canada (2013–2016).
Joi, 7 iulie, Maria Ligor a depus jurământul de învestitură în faţa şefului statului Klaus Iohannis şi premierului României, alături de alţi doi colegi: Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Sorin Buşe, Ministru al Transporturilor.
„Românii din afara graniţelor ţării sunt în atenţia noastră şi nădăjduiesc că veţi găsi căile cele mai potrivite de a arăta că ne pasă de ei şi, în acelaşi fel, vă rog să-i convingeţi că avem nevoie de ei” – acesta a fost mesajul Preşedintelui României adresat doamnei Maria Ligor, noul Ministru delegat pentru diasporă şi românii din jurul graniţelor României.
Potrivit Mediafax, Maria Ligor este diplomat de carieră din anul 1996. Între iulie 2006 şi august 2011 a fost ambasadorul României în Regatul Spaniei şi Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului. Anterior, în perioada 2003–2006, a fost director general pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la UE, contribuind la finalizarea negocierilor şi la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare.

Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, în Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European şi la Consiliul Europei de la Strasbourg.

Comentarii