Conferință preoțească misionar-pastorală de toamnă și aniversare în Episcopia din Ungaria

Sub conducerea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, vineri, 16 septembrie 2016, la Jula s-a desfășurat conferința preoțească misionar-pastorală de toamnă din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a fost dedicată Anului comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești și Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, în Patriarhia Română.

Ca de fiecare dată, conferința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, în Catedrala Episcopală din Jula, de un sobor format din preoții și diaconii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, condus de Preasfințitul Părinte Siluan, care cu acest prilej a aniversat și împlinirea vârstei de 45 de ani, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra sa și asupra Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, asupra tuturor preoților și credincioșilor ei, pe care îi are în purtarea sa de grijă. Răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Centrul Eparhial din Jula, de la Așezământul Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, dar și de la Mânăstirea Robaia, din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, aflate în vizită la Jula, pentru câteva zile, în frunte cu Maica Stareță Siluana. La eveniment a luat parte și domnul consul general Florin Trandafir Vasiloni, de la Jula.


În cadrul conferinței, care a urmat după aceea, au fost prezentate două referate: pr. Ioan Bun, paroh la Micherechi, a vorbit despre „Sfântul Antim Ivireanul – Ierarh erudit, cărturar și martir, în istoria Neamului Românesc; Rolul diasporei în misiunea creștină contemporană”, iar pr. Petru Pușcaș, de la Parohia Jula-Mică, a vorbit despre „Tipăriturile vechi bisericești la parohiile ortodoxe românești din Ungaria; Locul și rolul cărții în viața tinerilor din zilele noastre”.
Ambele referate au fost foarte bine pregătite și documentate și au scos în relief atât personalitatea exemplară a Sfântului Antim Ivireanul pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru spiritualitatea ortodoxă și pentru păstrarea și consolidarea identității românești, prin cărțile de cult tipărite de el, dar și pentru întărirea legăturilor frățești inter-ortodoxe cu alte neamuri, cât și valorile deosebite, în domeniul numeroaselor cărți de cult, de secol XVII–XVIII, de la parohiile românești din Ungaria, care au fost adunate începând din anul 1989 în Colecția de obiecte vechi bisericești, de la Episcopie și care cuprinde atât cărți tipărite în timpul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și al altor Ierarhi, cât și un exemplar din Cazania lui Varlaam, din 1643.
Prezentările au fost urmate de ample discuții și intervenții din partea celorlalți preoți prezenți, dar și din partea domnului consul general Florin Trandafir Vasiloni și au scos în evidență valoarea deosebită a Sfintei Biserici Ortodoxe Române, în viața românilor din Ungaria și a întregii diaspore românești.

Ierarhul a adus, încă o dată, mulțumire Bunului Dumnezeu, pentru aceste eveniment important, de comuniune frățească și zidire sufletească a clerului și tuturor celor prezenți la slujire și la conferința preoțească și pentru toate darurile spirituale și binefacerile de care El ne face părtași – scrie Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii