Corul „Pro Musica”, la 25 de ani de cântare românească

Corul „Pro Musica” este un cor românesc cu un repertoriu variat, care a încercat de-a lungul timpului să aducă o notă de unicitate în peisajul muzicii corale româneşti, fiind considerat şi „ambasadorul cultural al românilor din Ungaria”, pentru prezenţa de fiecare dată la cele mai importante evenimente culturale româneşti din această ţară. Dirijorul arădean, Gheorghe Flueraş a înfiinţat Corul „Pro Musica”, punând bazele unui grup solid în urmă cu un sfert de secol. În acest grup, în luna noiembrie a anului 1991 şi-au unit inimile, gândurile şi glasurile pentru a proslăvi prin cântec neamul românesc mai mulţi români din Jula, pedagogi, tineri, pensionari şi alţi români din oraş.


Timp de aproape 20 de ani, dirijorul corului a fost Gheorghe Flueraş, emeritul director al Filarmonicii de Stat din Arad, un mare artist în sine. În prezent, dirijorul corului este tot arădean, în persoana tânărului Ştefan Adrian Bugyi. De la înfiinţare, coriştii se întâlnesc regulat la repetiţii în câte două ore o dată pe săptămână. Corul a participat la însemnate concerte în ţară şi peste hotare, la diferite festivaluri (Grecia, România, Serbia). În oraşul Jula, corul a organizat mai mulţi ani consecutiv şapte festivaluri de muzică sacră şi opt festivaluri de muzică laică. Activitatea coriştilor este motivată de dragostea de a cânta împreună, având cu toţii un singur ţel, iubirea faţă de muzică şi de a învăţa să cânte îngrijit. Vorbim despre cei 20–30 de corişti de la „Pro Musica”, care cântă de dragul artei, pentru a cânta frumosul, astfel trezind sensibilitatea celor ce-i ascultă.
Repertoriul corului este larg, cuprinzând muzică sacră, creaţii corale bisericeşti ale compozitorilor români şi străini, prelucrări de folclor românesc, muzică clasică românească şi universală. Prin piesele cântate, coriştii au transmis pe scene din ţară şi străinătate mesaje extraordinare şi, în primul rând, acea armonie care se creează între voci, între spectator şi artist, în starea aceea de bine, de confort dată de sonoritate.

Primul concert
Prima ieşire în public a Corului „Pro Musica” a fost un concert de Crăciun la Catedrala „Sân Nicoară” din Jula despre care revista „Noi” din luna ianuarie a anului 1992 consemnează următoarele: „Corul ne-a oferit clipe de neuitat… Fiindcă ceea ce ne-a oferit a fost o adevărată revelaţie artistică. Cu glasuri şi intonaţii curate, membrii corului românilor din Jula au prezentat un mănunchi de colinde minunate. Că n-am cântat cu toţii, să ne fie cu iertare, dar promitem că pe viitor vom cânta cu ei, pentru că aceasta este una dintre marile noastre păcate: am uitat să cântăm împreună, frumos…”

Primii paşi spre consacrare
Au urmat ani în care activitatea corului a început să ia amploare, atât prin dezvoltarea numerică (în primii zece ani corul numărând şi până la 50 de membri), cât şi prin îmbogăţirea repertoriului, atât cu piese de muzică sacră, cât şi din cea laică, românească şi universală. Au urmat tot mai multe liturghii şi concerte atât în Jula, cât şi în localităţile din zonă, la început, pentru ca, apoi, să se prezinte în localităţi mai depărtate. În fiecare an, concertele de colinde au fost prezentate de către „Pro Musica” în localităţile din Ungaria locuite de români (Jula, Seghedin, Cenadul Unguresc, Apateu, Chitighaz, Micherechi) şi, în mod special, la Budapesta, la invitaţia Centrului Cultural Românesc şi a Ambasadei României la Budapesta, în mai multe rânduri a fost invitatul Consulatelor Generale ale României la Seghedin şi Jula, dar corul a cântat și la Opera Maghiară din Budapesta.
După ce corul a atins nivelul dorit a putut „ieşi” pe scenă, a primit diferite invitaţii la concerte, evenimente, serbări locale, ocazionale, manifestări cum ar fi de exemplu: „Ziua culturală a românilor” organizată la Jula, „Ziua culturii româneşti”, „Ziua minorităţii române”, „Ziua naţionalităţilor” la Bichişciaba, „Strângeri de mâini” la Jula, „Zilele muzicale” din Oradea şi Arad. În anul 1993, a fost înfiinţată Fundaţia „Pentru Musica” pentru ca prin aceasta corul să-şi poată realiza şi să administra proiectele de viitor.
Participarea la festivaluri, turnee şi concerte
Primii 10 ani de activitate a Corului „Pro Musica” au fost plini de roade, dar au fost şi ani în care iubitorii muzicii beneficiază periodic de răsfăţul audierii unor piese corale de înalt nivel muzical, cântece populare româneşti sau colinde, al căror conţinut şi linie melodică pătrund în adâncul fiinţei umane, redând echilibrul şi liniştea sufletească deseori agresate de complexitatea existenţei cotidiene. Apariţia corului în viaţa comunităţii a făcut ca pregătirea întâmpinării Naşterii Domnului şi Învierii Domnului să fie marcate de încărcătura emoţională a cântărilor şi a colindelor. Corul „Pro Musica” s-a integrat atât de armonios în viaţa culturală a românilor din Ungaria, încât a început să fie nelipsit de la momentele importante în existenţa comunităţii. Pe lângă faptul că a ţinut foarte multe concerte pe plan local, pe care nu le mai amintim aici, corul a pătruns în primii zece ani în elita ansamblurilor corale, a participat la concursuri internaţionale, bucurându-se peste tot de aprecieri şi elogii.
Cu ocazia festivalurilor de la Jula organizate de corul „Pro Musica”, cu titlul: „Viva la Musica”, pe lângă participări propriu-zise, corul desfăşoară şi o activitate de organizare. Începând din anul 1995 se organizează din doi în doi ani festivaluri corale de muzică laică şi de muzică sacră. Trebuie constatat că pe parcurs corul s-a dezvoltat calitativ pe plan profesional cu paşi repezi. Acest lucru e dovedit atât de modul de interpretare al corului cât şi de repertoriul pe care în prezent îl are. Au avut concerte la: Pécs (1994), Lipova (1994), Argos Orestico, Grecia (1995), Argeş (1997), Hódmezővásárhely (1998), Arad şi Şiria (1998), Piteşti (2000), Oradea (2001), Lugoj (2001, 2008, 2014, 2016), Csongrád (2003), Budapesta (2004), Orăştie (2004), Vârfurile (2005), Baia Mare (2005), Covăsânţ (2007, 2008), Seghedin (2013, 2014, 2015), Szentendre (2015), Vârşeţ, Serbia (2016).
Premii şi distincţii
Începând cu anul 2003, evoluţia corului a urmat o cale ascendentă de afirmare a valorii, chiar dacă participanţii de la început se împuţinează tot mai evident, în fiecare an făcându-se înlocuiri substanţiale, de regulă cu elevi de la Liceul românesc din Jula. Dar, din punct de vedere al componenţei, corul a rămas totuşi statornic.
În anul 2003, corul a fost distins cu premiul „Pentru cultura oraşului Jula” din partea Primăriei oraşului Jula, iar în anul 2006, corul a câştigat Medalia de aur la Festivalul de Colinde de la Orşova (România). A urmat în continuare participarea la competiţii naţionale şi în competiţii internaţionale, prestigiul câştigat până atunci deschizând calea finanţărilor substanţiale. Cu prilejul Zilei Minorităţilor care se desfăşoară anual la Budapesta în luna decembrie, Institutul Cultural Maghiar din Budapesta oferă la Gala Naţionalităţilor distincţiile „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” – „Pentru Cultura Minorităţilor din Ungaria”. În anul 2011, comunitatea românească a fost onorată cu conferirea acestei distincţii pentru Corul „Pro Musica” din Jula, exact la sărbătoarea a 20 de ani de activitate, premiu care i-a fost înmânat la gală lui Ştefan Oroian, conducătorul Fundaţiei „Pentru Musica”.
Este impresionant ceea ce a făcut, în timp, corul „Pro Musica”, dirijorii Gheorghe Flueraş şi Adrian Bugyi, dar şi coriştii, care în continuare fac eforturi deosebite pentru a rezista această grupare, ca să nu se stingă glasul românesc al corului julan, fără de care comunitatea ar rămâne într-adevăr mult mai săracă.

A.B.

Comentarii