Distincţia „Bene Merenti” pentru profesoara Florica Santău

Catedra de Limba şi Literatura Română a Universității din Seghedin, cu sprijinul Autoguvernărilor Românești Seghedin și judeţul Ciongrad a înfiinţat, în vara acestui an, distincția „Bene Merenti” pentru a fi decernată unui profesor, absolvent al Catedrei, cu activitate didactică și educațională meritorie în învățământul românesc din Ungaria. Acest premiu a fost decernat pentru prima dată în sâmbăta din 29 octombrie, distincţia revenindu-i profesoarei Florica Santău, fostă directoare a Şcolii româneşti din Chitighaz, actualmente profesoară de română a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula.


În textul de „laudatio”, prof. dr. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării româneşti a motivat: „În învăţământul preuniversitar de la noi, la ora actuală, Florica Santău dispune de cele mai temeinice cunoştinţe profesionale şi pedagogice. Profesoara are o experienţă educaţională de mai bine de trei decenii. După terminarea studiilor de la catedra noastră, Florica Santău a făcut studii pedagogice aprofundate la Universitatea de Politehnică din Budapesta, întregindu-şi cunoştinţele de română la Catedra de română de la ELTE din Budapesta. Florica Santău e cunoscută şi recunoscută şi ca autoare de manuale şcolare şi studii cu privire la învăţământul românesc din Ungaria. Acestea sunt argumentele noastre şi performanţele doamnei profesoare. Prin acest act, noi dorim să recunoaştem meritele unui profesor excelent, care a învăţat mult pentru a fi un bun pedagog”, a subliniat domnul Petruşan.
Prof. dr. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de română a spus: „Pot să vă spun cu siguranţă că o comunitate românească nu are nici un viitor dacă nu-şi păstrează limba română. În alegerea profesoarei Florica Santău pentru acest premiu ne-am consultat cu activitatea ei pe ultimele decenii”, a spus profesoara Bucin, care a evidenţiat şi numeroasele activităţi organizatorice şi din viaţa publică ale profesoarei distinse. Şefa Catedrei de română a subliniat şi faptul de unde vine numele acestui premiu: Bene Merenti s-a numit ordinul înfiinţat de regele Carol I acum 140 de ani, desfiinţat în 1940 şi reînfiinţat în 1951.
După preluarea diplomei şi a medaliei „Bene Merenti”, profesoara Florica Santău a mulţumit cu emoţie în glas: „Trăiesc momente nemaipomenite din mai multe puncte de vedere. Timp de 35 de ani, pe care i-am petrecut în domeniul învăţământului românesc din Ungaria nu prea am fost distinsă. Dar nici nu contează. Ochii sclipitori ai copiilor înseamnă mult mai mult pentru profesori decât orice distincţii. Distincţia aceasta este importantă pentru mine deoarece o primesc aici, la Catedra de română, într-un loc care în formarea mea ca om şi ca profesor a avut un foarte mare rol”, a spus profesoara Santău evocând apoi figurile foştilor ei profesori care au fost modele de urmat în cariera sa.
La eveniment au participat numeroşi invitaţi, ambasadorul Marius Lazurca şi consulul general Ioan Fodoreanu, foşti şi actuali profesori din Ungaria şi România (şi chiar o profesoară din Ucraina), reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Seghedin, cu toţii creând o atmosferă de sărbătoare în jurul profesoarei distinse.
*
În aceeaşi zi de 29 octombrie, la Catedra de română din Seghedin s-a ţinut şi întâlnirea de lucru „Populaţii româneşti din Ungaria: terenuri şi probleme de reflecţie”, în cadrul căreia s-a discutat despre cercetările la comunitatea românească din Ungaria în anul 2006 şi reluarea acestora în 2016. În primăvara anului viitor, despre aceste cercetări antropologice va apărea un volum în îngrijirea prof. dr. Otilia Hedeşan, prorector al Universității de Vest din Timişoara. Despre întâlnirea de lucru vă vom relata mai pe larg în numărul următor al Foii.

E. Şimon

Comentarii