Ediţia a 8-a a Cupei de şah „Foaia românească”

Sâmbătă, 14 ianuarie, a fost organizată la Jula cea de a 8-a ediție a Cupei de şah „Foaia românească”. Timpul deloc nu a fost favorabil pentru călătorit, dar a fost perfect pentru a juca șah. Prietenii din Arad, Bichişciaba sau Jula nu s-au speriat de ninsoarea care s-a aşezat de vineri spre sâmbătă dimineaţa peste oraşul nostru, peisajul devenind unul de poveste. Dovadă că ediţiile precedente au fost foarte reuşite este şi faptul că domnul Mitică Cosma a venit din nou la întrecerea noastră, de această dată aducând cu el 16 copii de la Palatul Copiilor din Arad.

Cu mică întârziere, din cauza drumurilor înzăpezite, totuşi după ora 8 s-au adunat din nou iubitorii şahului la sediul Uniunii Culturale din Jula. De data asta ne-au fost alături şi redacția Ecranului Nostru de la Seghedin și fotoreporterul ziarului local Gyulai Hírlap.


După înregistrarea jucătorilor şi alcătuirea grupelor, competiţia a fost deschisă de domnul Florin Trandafir Vasiloni, consul general la Consulatul General al României din Jula.
Cei 30 jucători au jucat în 4 grupe, seniorii câte 15 minute, iar tinerii câte 10 minute. Și de data asta, cele mai aspre bătălii au fost în grupa „A” profesioniști seniori, dar nici ceilalţi jucători nu au putut să adoarmă în faţa tablelor.


Și la competiția de anul acesta am avut printre noi persoane interesante: Victor Magold are numai 13 ani, dar el a dorit să joace cu seniorii. Vă dați seama ce viitor are în faţă acest tânăr, dacă la vârsta de 12 ani a câștigat deja competiții naționale și internaționale. Și competiția noastră a încheiat-o cu 5 victorii și numai o singură remiză. Filip Magold e vicecampion naţional la categoria de 8 ani. Sida Flavia e pe locul 13 la Campionatele Mondiale şcolare, la categoria 7 ani. Acești trei tineri încă au șanse să ajungă până în vârful lumii șahului, dar nu numai ei.




Din păcate, avem însă și o pildă mai puţin îmbucurătoare: Petru Otlăcan, tânărul din Ciaba care a participat la numeroase competiții ale noastre şi la competiții naționale, un jucător tare bun, talentat, cu mari speranțe în lumea șahului. A jucat o partidă și cu renumita şahistă Polgár Judit. Acum nu mai vrea nici să audă de șah, zice că s-a săturat de șah.


Rezultate:
categoria A (Profesioniști seniori)
I. Victor Magold
II. Petru Țapoș
III. Petru Stan
IV. Túróczy Géza

categoria B (Profesionişti 14–18 ani)
I. Patrick Mărunțiș
II. Gabriel Tuș
III. Bence Gurzău

categoria C (Profesionişti 4–14 ani)
I. Filip Magold
II. Cristian Olteanu
III. Sida Flavius
Lorena Guiu, Sonia Varga, Iulian Hălmăjan
categoria D (Amatori seniori)
I. Gheorghe Kozma
II. Petru Țapoș
III. Ioan Șereș
Mitică Cosma, Andreea Ianc, Ioan Ruja

categoria E (Amatori 14–18 ani)
I. Oana Tuș
II. Iulia Varga

categoria F (Amatori 4–14 ani)
I. Vlad Miculiț
II. Fabian Hălmăjan
III. Flavia Sida
Angel Vasiloni, Balint Gurzău, Paul Tuș, Clara Milea, Zétény Gergő Jakus, Cezar Bîgu, Gergő Gyenge, Raul Ivan

Premiu pentru femei
Andreea Ianc

Diplomă de onoare s-a înmânat pentru domnii Florin Trandafir Vasiloni, Cosma Mitică și arbitrul Varga Florin, pentru ajutorul acordat la Cupa de şah „Foaia românească”

Florin Trandafir Vasiloni: – E un lucru lăudabil că această mică comunitate poate aduna șahiști tare buni și a ajuns până la a 8-a ediție. Deja e un concurs cu tradiție, în total aceasta a fost a 15-a competiție. Cât voi putea promit să ajut organizatorii acestei competiţii și în viitor.
Ioan Ruja: – Mă mir de prietenii din Arad cât de mult pot ei iubi șahul, dacă și pe vremea asta urâtă au venit la noi, la Jula. Jos cu pălăria în faţa lor. Din păcate, mulţi din apropiere care ne-au promis că vin nu au venit. Probabil s-au speriat de ninsoare.
Ștefan Cresta: – E un sentiment plăcut să vezi atâția oameni la un asemenea concurs, mici şi mari, fete și băieți, şi pe toţi îi leagă un singur lucru: dragostea faţă de şah.
Andreea Ianc: – Mă bucur că acum am câștigat mai multe partide. Şi băiețelul meu cel mic a câștigat două partide la prima sa competiție de șah. Sper că la vară o să participe mai multe femei.
*
Cea de-a opta ediţie a Cupei Internaţională de Şah „Alexandru Hoţopan” se va organiza, conform planurilor noastre, pe 1 iulie 2017 (sâmbătă), tot la sediul din Jula al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.

MIC

Comentarii