Şedinţă de lucru la Autoguvernarea pe Ţară

Reprezentanţa românească pe ţară şi-a ţinut ultima şedinţă din anul 2016 în ziua de 20 decembrie, pe ordinea de zi având nouă puncte, unele fiind mai mult tehnice, iar altele dezbătute mai amănunţit. La şedinţă au luat parte 10 din cei 13 deputaţi.
Ca de obicei, primul punct s-a referit la raportul preşedintelui despre cele întâmplate între ultimele două şedinţe, evenimente printre care Tiberiu Juhász a amintit participarea la festivităţile de premiere legate de Ziua Naţionalităţilor sau concertele de colinde din preajma Crăciunului, organizate în diferite localităţi româneşti din Ungaria.
Punctele 2 şi 3 au fost dezbătute cu uşile închise, deoarece Adunarea generală a hotărât asupra acordării premiilor „Pentru românii din Ungaria” şi „Pentru învăţământul românesc din Ungaria” pe anul 2016. Pentru primul premiu au sosit două propuneri: Echipa folclorică „Doina Bihorului” şi doamna Emilia Tompan din Bătania. Pentru premiul referitor la învăţământ au fost propuse trei profesoare: Eva Ruja Molnar, de la Şcoala generală din Cenadul Unguresc, Andreea Szenes, de la Şcoala românească din Bătania şi Maria Rus, de la Şcoala românească din Jula. Premiile vor fi înmânate câştigătorilor la şedinţa AŢRU plănuită pe luna februarie.
În continuarea întrunirii s-a aprobat planul de muncă a AŢRU pe anul 2017 şi s-a votat modificarea prevederilor bugetare pe anul 2016. La punctul 6, s-a hotărât modificarea numărului de înscriere la Grădiniţa românească din Chitighaz, reducându-se de la 80 la 55 de copii.
În ultima parte a şedinţei s-a discutat despre restructurarea activităţii Editurii de Presă şi Carte Românească „Cronica” Nonprofit SRL, despre care AŢRU a hotărât la începutul acestui an – conform noilor prevederi legale – că îi va majora fondul de bază la 3 milioane de forinţi, acum însă a fost retrasă această hotărâre luând o nouă hotărâre prin care în perioada următoare SRL-ul va fi restructurat. Astfel, acest punct de pe ordinea de zi a fost scos şi amânat până la şedinţa din luna februarie.

E.Ş.

Comentarii