Sfințire de clopot la biserica ortodoxă din Săcal

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, sau a Lăsatului sec de carne (19 februarie 2017), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Parohia Săcal, cu prilejul sfințirii unui nou clopot pentru această parohie.
Ierarhul a fost întâmpinat de dimineață, potrivit tradiției, de Părintele Paroh Ionuț Teodor Negrău și de credincioșii săi, precum și de ceilalți preoți și diaconi care au făcut parte din soborul slujitor: Părintele Origen Sabău, Protopop de Dobrițân și Paroh la Apateu, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc, Arhidiaconul Emanuel Văduva și Diaconul Marius Vidican, de la Catedrala Episcopală din Jula. Mai târziu, pentru sfințirea clopotului, s-a adăugat și Părintele Cosmin Pop, de la Jaca, care a slujit anterior în biserica sa parohială, unde a avut de făcut și o slujbă de parastas.




Programul de la Săcal a început cu Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită în locașul de cult, în cadrul căreia Preasfințitul Părinte Siluan a rostit un cuvânt de învățătură la pericopa evanghelică duminicală, ce ne îndeamnă pe toți la credință mai multă și priveghere sporită, precum și la săvârșirea faptelor bune față de aproapele nostru, întru care se ascunde Însuși Hristos Domnul și Care va răsplăti fiecăruia, la cea de-a doua venire, după felul în care și-a trăit acesta viața sa pământeană. Îndemnul este cu atât mai binevenit acum, în perioada aceasta de pregătire pentru începutul Postului Mare, și care își propune, încă o dată, să ne așeze pe fiecare dintre noi pe drumul cel bun, ce duce spre împlinirea faptelor evanghelice, iubirea aproapelui și dobândirea Împărăției Cerurilor și a vieții celei de veci, dăruite oamenilor prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos și Jertfa Sa cea mântuitoare.
La slujbă, alături de românii din Săcal, au participat și credincioși din Oradea, sau din localități apropiate (Micherechi, Biharugra, Komádi), dar și oficialități, precum domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Jula, împreună cu familia sa și domnul Pálfi Tamás, Primarul Săcalului.
Îndată după rugaciunea Amvonului, Ierarhul, soborul slujitor și credincioșii, au ieșit în procesiune până în curtea bisericii și au săvârșit acolo sfințirea clopotului celui nou, de 325 de kilograme, așezat pe un podium special și care în curând va fi montat în clopotnița bisericii, alături de celălalt clopot, mai mic, ce cheamă la rugăciune, în fiecare duminică și sărbătoare, pe credincioșii ortodocși români din Săcal. Clopotul cel nou a fost turnat în acest an la turnătoria „Grassmayr” din Innsbruck, în Austria și a putut fi achiziționat printr-un proiect de finanțare înaintat către Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta, prin grija și strădaniile Părintelui Paroh Ionuț Negrău. El înlocuiește un clopot mai vechi, din anul 1926, care s-a crăpat datorită utilizării și trecerii timpului și care ulterior va fi transformat într-un monument reprezentativ pentru această parohie, datorită inscripției pe care o are și vechimii sale.


La sfârșitul Sfintei Liturghii, Ierarhul l-a felicitat pe Părintele Paroh pentru această frumoasă realizare din viața Parohiei Săcal, iar acesta, la rândul său, a adus mulțumire tuturor celor care l-au ajutat în îndeplinirea acestui demers și dorință fierbinte a credincioșilor săcăleni.

Toți participanții au fost invitați apoi la o agapă frățească oferită din partea Parohiei, la cantina comunei, unde a continuat atmosfera de comuniune frățească românească – informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii