Bucate alese româneşti la filmările emisiunii „Gasztroangyal” de la Micherechi

În cursul săptămânii trecute, joi şi vineri (9 şi 10 martie), o echipă de filmare a Televiziunii Maghiare de la emisiunea gastronomică „Gasztroangyal”, una dintre cele mai populare emisiuni de acest gen din Ungaria, a filmat la comunitatea de români din Micherechi. Scopul lor a fost de a cunoaşte reţete tradiţionale româneşti din Ungaria şi de a prezenta viaţa unui sat locuit de români. Prezentatoarea emisiunii Borbás Marcsi a mărturisit că de mult timp cunoaşte frumoasele şi renumitele dansuri populare româneşti din Micherechi şi de atunci şi-a tot dorit să ajungă în acest colţ de ţară, unde se găseşte comuna Micherechi.

Gastronomia românească din Micherechi a fost prezentată de doamnele Maria Sferle şi Clara Török (aluat de casă), Maria Poiendan (răchişe şi vărzare), Florica Cora (supă dulce de salată), Anamaria Dulău Cozma şi Eva Sava (cocoradă cu prune). Despre trecutul şi tradiţiile românilor din Micherechi a povestit doamna etnograf Emilia Martin. Teodor Netea a moştenit din familie un vechi obiect de legat mături, povestind despre acest meşteşug străvechi. Zsolt Goron i-a primit pe reporteri în serele în care cultivă castraveţi, arătându-le primele lucrări de început de primăvară. Părintele paroh Ioan Bun a prezentat biserica ortodoxă română din localitate şi specificul credinţei ortodoxe.





Filmările s-au încheiat cu o masă comună, unde fiecare protagonist a sosit cu mâncarea pregătită de el, aducând cu ei şi poveşti despre sat şi despre săteni. Iar după prânzul comun, buna dispoziţie a fost asigurată de tinerii dansatori ai Echipei de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor”, care i-au făcut mândri pe micherecheni şi curioşi pe oaspeţii lor, care până acum au văzut aceste dansuri numai pe micul ecran.







Primăriţa Margareta Tat şi colaboratoarea Primăriei, Odett Roşu, au întocmit pentru echipa de filmare „Gasztroangyal” un program foarte bogat şi variat, prin care telespectatorii maghiari să-şi poată face o imagine cât mai complexă despre viaţa şi gastronomia românilor din Micherechi. Emisiunea va fi prezentată pe canalul Duna TV pe la începutul lunii aprilie.

E.Ş.

Comentarii