5 apr. 2017

Corespondență culturală de la ICR Budapesta - Primăvară muzicală alături de pianista Ana Antonia Tudose

Ne aflam într-o splendidă seară de primăvară, la sfârșit de martie 2017, în sala cea mare a Institutului Cultural al României de la Budapesta. În cartierul Zugló, unde se află clădirea Institutului aerul e înmiresmat de parfumul florilor din grădinile din jur. Pianul mare de concert, cu sunetul lăudat de toți cei care au cântat la el, își așteaptă interpreta anunțată pentru astăzi. Surpriza e mare! Apare o foarte tânără pianistă, doar de 16 ani, Ana Antonia Tudose. Este eleva Liceului „Carmen Sylva” din Ploiești.
O apariție deosebit de decentă, de o eleganță naturală, o tânără foarte frumoasă! Are în spatele ei un șir de premii obținute la numeroase concursuri naționale: Consursul național de interpretare și creație muzicală „Paul Constantinescu” (Premiul I. , Ploiești 2014), Premiul special de interpretare al Uniunii Criticilor Fundației „Mihail Jora”, Concursul național de interpretare instrumentală „Margareta Sterian” (Premiul I. edițiile 2011, 2012, 2013, 2014, Buzău), Concursul „Ionel Perlea” (Premiul I. ediția 2011 și 2014), marele premiu al Concursului de interpretare pentru pian, Piano Art (Ploiești 2014), Concursul „Brave claviaturi”(Premiu I și premiul pentru excelență, București, 2015).
În curând, tânăra pianistă, câștigătoare a unei burse, va pleca să studieze în SUA, pentru trei ani. Programul prezentat la Institututul Cultural al României de la Budapesta a fost cât se poate de variat și de mare calitate: Johann Sebastian Bach – Preludiu și Fuga nr. 3 în Do diez major, Mihail Jora – Suita „Joujoux pour Ma dame”, Paul Constantinescu – „Joc Dobrogean – Toccata”, Claude Debussy – Suita „Pour le Piano” (Prelude, Sarabande, Toccata). În partea a doua pianista a cântat Frédéric Chopin – „Nocturna” în do diez minor – op.posth., Frédéric Chopin – „Nocturna” în mi bemol major – op.9 nr.2, Franz Liszt – „Un sospiro”, Frédéric Chopin – Andante Spianato & Grande Polonaise Brillante.
Interpretarea Anei Antonia Tudose a decurs pe dinafară, fără partitură, într-o aleasă ținută, de la sunete delicate până la acorduri energice, viguroase, apoi iar diafane. Paleta extrem de variată a sentimentelor care i-au pătruns interpretările a vrăjit audiența. Interpretarea fiindu-i extrem de riguroasă, de clară, „regizată”, dacă mi se permite această expresie, cu un mare bun gust. Am felicitat-o impresionată aproape până la lacrimi, pentru că asistasem la rezultatul, de claritatea și noblețea cristalului, unei munci susținute, ani și ani și a unei gândiri muzicale, dacă pot folosi această formulare, pe care am rugat-o să și-o păstreze, în cariera care o așteaptă.
Închei mulțumind conducerii ICR de la București pentru acest program de mare ținută. Urez tinerei interprete un viitor încununat în continuare de mare succes!

Anna Scarlat, Budapesta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...