Olimpiada naţională la limba română pentru elevi de la şcolile româneşti din Ungaria, ediţia 2017

Elevi de clasele 7–8 de la şcolile româneşti din Ungaria au participat luni, 24 aprilie, la faza orală a Olimpiadei naţionale, cunoscută sub numele de OÁTV (Országos Általános Iskolai Tanulmányi Verseny) la limba şi literatura română şi la cultură şi civilizaţie românească. Concursul naţional îşi doreşte a fi, în primul rând, un punct de sprijin în educarea elevilor, care vor fi capabili în viitor să se exprime liber şi corect în limba maternă. Olimpiada s-a desfăşurat la sediul AŢRU din Jula, cu participarea elevilor de la şcolile din Micherechi, Bătania, Jula, Chitighaz şi Săcal.


După probele în scris ale concursului care îşi propune familiarizarea elevilor cu scrierea reflexivă, cu gândirea critică, cu formarea unor capacităţi multiple de exprimare a unor idei sau concepţii proprii, calificarea elevilor la cea de-a doua etapă a olimpiadei a fost condiţionată de obţinerea unui punctaj maxim de 80 de puncte. Astfel, luni, 24 aprilie, şi-au valorificat cunoştinţele la Limba şi literatura română 9 elevi, iar la disciplina Cultură şi civilizaţie românească 7 elevi, de la şcoli în care se învaţă limba română în Ungaria.
Juriul format din trei persoane (profesoara de limba română, Stela Nicula Machhour, etnografa Emilia Martin, iar preşedinte de juriu directoarea Liceului românesc din Jula, Maria Gurzău Czeglédi), au luat în punctaj atât cunoştinţele elevului, cât şi vocabularul variat, modul de exprimare, etc.




„Subiectele de la concurs atât la scris cât şi la oral sunt complexe, variate şi frumoase în acelaşi timp. Subiectele de conversaţie şi scris sunt asemănătoare cu cele de la un examen de limbă. Ţinând cont că ele sunt întocmite pentru elevi de la şcoli generale bilingve nu sunt exagerat de grele, însă tinerii trebuie să dea dovadă de cunoştinţe competitive la orice subiect. Am observat şi cu alte ocazii că tinerii vin bine pregătiţi, au depăşit clişeele din manuale şi aduc de fiecare dată şi ceva nou şi interesant, mai ales în cadrul proiectului pe care trebuie să-l întocmească la disciplina Cultură şi civilizaţie românească. Şi de data aceasta, toţi concurenţii vor primi câte o diplomă de participare din partea organizatorilor, iar premierea celor care se vor califica pe primele trei locuri va avea loc cândva la vară, la Budapesta, unde premiile vor fi înmânate într-un cadru festiv tuturor elevilor de naţionalitate din Ungaria, câştigători ai Olimpiadelor naţionale”, ne-a spus doamna Anamaria Brad Sarca, referent de naţionalitate română la Oficiul pentru Învăţământ din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta.
A.B.

Clasamentul concursului:

Limba şi literatura română
Locul I: Nataşa Dimoiu (Bătania)
Locul II: Carmen Claudia Toma (Jula)
Locul III: Leticia Denuţa (Micherechi)

Cultură şi civilizaţie românească
Locul I: Teodor Stan (Bătania)
Locul II: Carmen Claudia Toma (Jula)
Locul III: Petru Iova (Micherechi)

Menţiune: Tiberiu Şimon (Bătania)

Comentarii