Distracţie, gastronomie şi multe pogăciţe la Festivalul de la Chitighaz

Timp de două zile, pe 12–13 august, primarul localităţii Chitighaz, Maria Gyuricska Kalcsó, a invitat sătenii şi prietenii din satele şi oraşele înfrăţite cu localitatea bichişeană, la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Pogăciţelor, să retrăiască atmosfera tipică de sărbătoare a satului construit în jurul acestui simbol, care este la Chitighaz „Pogăciţa”.


Un miros îmbietor de pogăcele proaspete a cuprins sala mare a Casei de Cultură din Chitighaz în dimineaţa zilei de sâmbătă, 12 august, unde expoziţia de pogăciţe a cuprins tot felul de figurine din aluat, sărăţele, pogăcele, căsuţe sculptate din aluat, după reţete cunoscute şi mai puţin cunoscute. Aici s-a deschis expoziţia-concurs de „Cea mai gustoasă pogăciţă” şi concursul de sculptat în aluat, fiind prezentate cele mai vechi reţete de pogăciţe, dar şi reţete noi şi gustoase cu tot felul de ingrediente moderne. Tot aici a fost vernisată şi expoziţia de pictură şi desen a tinerei profesoare Andreea Ardelean din Chitighaz şi o expoziţie de fotografie a tânărului Gheorghe Ardelean din localitate.




La deschiderea festivă a evenimentului au fost de faţă şi preoţii localităţii, catolic şi ortodox, pentru a sfinţi pâinea nouă. După muzica Fanfarei Bisericii Baptiste din Chitighaz, s-a dat startul concursului de gătit şi bineînţeles distracţiei cu muzică şi dansuri populare. Delegaţii oraşelor înfrăţite în frunte cu primarii acestora de la Bistriţa, Chişineu-Criş şi Socodor, au susţinut festivalul atât prin prezenţă cât şi prin prestanţa dansatorilor care i-au însoţit în Ungaria, Ansamblul „Doina Someşană” de la Bistriţa şi Formaţia de dansuri populare din Chişineu-Criş. La eveniment a onorat cu prezenţa şi Gabriel Kohn, reprezentantul Ambasadei României la Budapesta.
Într-o atmosferă tradiţională de dans, cântec şi voie bună, s-a încins în mijlocul parcului şi o horă românească. Evenimentul a adunat în cele două zile de desfăşurare un numeros public care a venit atât să ia parte la programe, dar şi să guste din produsele de panificaţie realizate de către gospodinele satului, sau din ceaunele şi grătarele gustoase în care s-a gătit două zile la rând. La festivalul de anul acesta am descoperit că nu doar doamnele au făcut pogăciţe, ci şi domnii au adus în concurs pogăciţe dovedindu-se uneori chiar mai talentaţi decât concurentele lor.



Atmosfera de festival a fost întregită de ateliere şi expoziţii, de programul tinerilor dansatori ai ansamblului Şcolii de artă „Kaláris” din localitate, a copiilor de la grădiniţele din sat şi de la şcoala românească, iar concertele pentru marele public au avut loc în ambele seri, adunând foarte mulţi fani ai muzicii uşoare şi populare maghiare.
Cu toate că acest festival al localităţii este mai mult un festival maghiar, organizatorii au reuşit să încânte sătenii cu câte puţin din tradiţiile, cultura şi gastronomia românească.
A.B.

Rezultatele concursurilor festivalului:
Concurs de sculptură în aluat: locul I – Şcoala agricolă din Chitighaz, locul II – Bécsi Krisztina.
Concursul „Pogăciţa anului” s-a desfăşurat pe două categorii, „Regele pogăciţelor” fiind anul acesta István Tarján.
Categoria „Reţete tradiţionale”: locul I – Gheorghe Ardelean, locul II – Járási Károlyné, locul III – Gheorghe Frătean.
Categoria „Reţete personale”: locul I – Rotár Mihályné, locul II – Şcoala agricolă din Chitighaz, locul III – Járási Tünde.
Cei mai buni bucătari ai concursului de gătit: locul I – Magyar Eszter, locul II – Grupul „Zártszelvény SE”, locul III – Veszeka Miklós.


Comentarii