ISUS SALVATORUL: Gloria Dei la Bichişciaba

Sâmbătă 22 iulie a avut loc un concert de excepţie în Biserica Evanghelică (lutherană) din Bichişciaba. Nu e un lucru obişnuit ca în aşa-zisele biserici tradiţionale ungureşti să se desfăşoare evenimente cu caracter românesc. De data aceasta, Corul şi Orchestra Naţională a Bisericii Adventiste din România a susţinut un concert extraordinar sub motto-ul „Cu 500 de ani după reforma lui Luther”. Piesele muzicale au fost interpretate în limba română, iar traducerea în limba maghiară a putut fi citită de pe proiector.
Corul Gloria Dei a fost înfiinţat în 2014, în prezent fiind dirijat de Tiberiu Oprea, fondatorul şi dirijorul Filarmonicii din Piteşti. Se spune că muzica a fost bătaia de inimă a Reformei. Corul ne-a făcut să intrăm în atmosfera Reformei interpretând şi câteva piese din acea epocă, printre care celebrul imn compus de Luther: „Cetate tare-i  Dumnezeu”.

Adventiştii sunt renumiţi pentru cultura lor muzicală exigentă, decentă, tradiţională. Ei încă reuşesc să facă faţă modernismului muzical, ceea ce nu se poate spune despre alte culte neoprotestante.
Concertul a durat o oră şi jumătate. La eveniment au participat şi români din Ungaria: Micherechi, Chitighaz, Bichişciaba.
Ce mi-a lipsit, a fost măcar o rugăciune, ori la început, ori la încheiere. Domnul Isus ne aminteşte: „Este scris: Casa Mea va fi o casă de rugăciune”. Biserica unde a avut loc concertul nu este o clădire-muzeu, ci acolo se adună oamenii la slujbe religioase. Parohul bisericii în cuvântul său de deschidere ne-a dorit „distracţie plăcută”. O rugăciune poate ar fi conştientizat auditoriul că scopul concertului nu este să ne distrăm, ci să ne apropiem mai mult de Dumnezeu şi să-I aducem cinstea care I se cuvine.
Dincolo de acest inconvenient, Corul Gloria Dei merită toată aprecierea pentru felul cum a slujit la prima sa ieşire din România. Coriştii ne-au oferit clipe de înălţare sufletească. Dumnezeu să îi binecuvinteze!

Gheorghe Ruja, Micherechi

Comentarii