Tot ceea ce creez fac din pasiune…

Interlocutoarea noastră, o tânără din Chitighaz, Andreea Ardelean, în vârstă de 24 de ani, este atrasă de pictură și desen, iar luna aceasta a fost promovată în localitatea natală, prin vernisarea a două expoziții cu o parte din lucrările sale. Prima expoziție a fost deschisă pe 29 iulie, la Cafeneaua Omnia din Chitighaz, la aniversarea a 20 de ani de existenţă a cafenelei. Cea de-a doua expoziție a tinerei a fost vernisată la Căminul Cultural din Chitighaz, pe 12 august, la Festivalul Pogăciţelor.

Creativă, veselă și plină de prospețime. Așa este Andreea, o tânără profesoară, actualmente angajată a Școlii românești din Chitighaz, unde își desfășoară activitatea ca profesoară de desen și tehnică.
Este mândră că are posibilitatea să lucreze în școala în care a învățat și ea cândva. Andreea provine dintr-o familie de români, lucru pe care și-l asumă cu mândrie. Pe lângă faptul că se străduiește necontenit în munca sa să însuflețească copiii în lumea colorată a artei, tânăra noastră desenează și pictează foarte mult acasă. Lucrările sale variate redau un stil popular în lumea artei, simpatizat de tinerii de acum. Din desenele și picturile sale simple reiese faptul că încă își caută propriul stil, în atmosfera ei, tânăra încearcă să se alăture stilului din lumea tineretului de azi. „Nu sunt artist. Tot ceea ce creez fac din pasiune, pentru că a ajunge artist înseamnă talent, iar talentul nu însemnă nimic fără muncă multă. Sunt lucrări pe care le fac spontan și le termin într-o oră, iar altădată lucrez la câte un tablou mai multe nopți și zile”, ne-a mărturisit Andreea.




Tânăra Andreea Ardelean desenează și pictează de mic copil, iar tema ei preferată este natura moartă.
„Pasiunea mea pentru desen am descoperit-o în copilărie, ca o modalitate de transpunere a sentimentelor și a universului meu interior pe hârtie, prin culoare sau prin alb și negru. Această pasiune a evoluat treptat și prima mea pictură mai reușită de care am fost mândră a fost în școala generală, când profesoara mea de desen, doamna Borbély Györgyné, mi-a depistat talentul și m-a motivat să-mi dezvolt acest talent, fapt pentru care îi mulțumesc că mi-a dat acea scânteie de care aveam nevoie. Asftel, după terminarea școlii generale m-am înscris la Școala profesională Szentgyörgyi Albert din Bichișciaba, unde am obținut diploma de designer de textile. Dar pentru că am fost tot timpul atrasă de lumea artei am decis să învăț mai departe și m-am înscris la Universitatea de Științe din Seghedin. După ce mi-am obținut diploma am fost angajată la Școala generală românească din Chitighaz. Aici lucrez din anul 2015 și sunt mândră că pot să-mi desfășor activitatea în calitate de profesor la mine în sat.”




Îi mulțumim Andreei pentru răspunsuri, îi dorim mult succes în continuare iar dragostea faţă de artă pe care o poartă în suflet să o inspire cât mai mult!

A.B.

Comentarii