Când Enescu vine la noi acasă…

Elevii şi profesorii Liceului şi Şcolii generale „Nicolae Bălcescu” din Jula au fost martorii unui eveniment de excepţie în ziua de luni, 4 septembrie. În sala festivă a Centrului Cultural Român a avut loc un concert-conferinţă şi o expoziţie dedicată promovării artei muzicale a lui George Enescu, astfel şi noi, comunitatea românească din Ungaria ne-am putut „conecta” la evenimentul care se desfăşoară zilele acestea, între 2 şi 24 septembrie, în Capitala României, la Bucureşti.

Concertul-conferință și expoziția pe tema „Oedip pe înțelesul tuturor” este un proiect conceput şi susţinut de baritonul Ştefan Ignat, în colaborare cu Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti. Evenimentul a cuprins și o prezentare a Sonatei a III-a pentru pian și vioară, opus 25, „în caracter popular românesc” de George Enescu, în interpretarea unui grup de muzicieni consacrați din România, compus din baritonul Ștefan Ignat, solist al Operei Naționale București, soprana Florina Mariş-Hinsu, solistă și profesoară la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea, Corina Murgu, concert maestru la Opera Națională Română din Timișoara și Liana Mareș, pianist la Opera Națională București.


Manifestarea a fost organizată printr-o colaborare între Muzeul Național „George Enescu” din București, Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula și Consiliul Județean Bihor, din Oradea.
Concertul-conferinţă „Oedip pe înțelesul tuturor” va fi prezentat vineri, 8 septembrie, la Filarmonica de Stat din Oradea, făcând parte din programul Festivalului Internaţional George Enescu, Oradea alăturându-se astfel Bucureştiului şi oraşelor Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara (viitoare Capitală culturală europeană în anul 2021), Sibiu (Capitală culturală europeană în anul 2007), Braşov, Craiova, Bacău, care găzduiesc spectacole în cadrul ediţiei a XXIII-a a Festivalului Enescu.
Despre evenimentul de la Jula vom relata mai pe larg în numărul următor al Foii.

E. Şimon


Comentarii