Știri culturale din Capitala României - Bucureşti, metropola melomanilor

Stimați cititori ai săptămânalului Foaia românească,
Nu sunt decât un simplu vestitor al unor vești: bune și frumoase. Nu mi se va tăia deci, capul…
Poate ați aflat deja prin intermediul atâtor mijloace mass-media, că în capitala României s-a deschis sâmbătă, 2 septembrie, Festivalul Internațional de Muzică George ENESCU – ediția 2017. Festivalul se va încheia duminică, 24 septembrie. Nu vreau decât să vă informez pe scurt despre un eveniment, devenit obișnuit în frumoasa toamnă bucureșteană și totuși un eveniment întotdeuna inedit.

Organizatorii acestui deosebit eveniment au grijă întotdeauna să îmbogățească paleta programelor, să invite muzicieni de seamă, soliști consacrați, dar și foarte tineri, să organizeze întâlniri și dezbateri culturale și muzicale între creatori. După cum organizarea pe o arie întinsă din centrul capitalei să organizeze pentru publicul larg o serie de programe atractive și distractive pe teme muzicale.



Un oraș întreg trăiește trei săptămâni sub imperiul muzicii simfonice, celei camerale, de operă, al recitalurilor marilor soliști. Soliștii cei mai de seamă de pe mapamond, orchestrele de cel mai mare prestigiu profesional vin la București și cântă… cântă… se cântă parcă în întregul oraș… dar nu numai. Se inventă ciudățenii muzicale, ca să spun așa. De pildă, în concertele nocturne, multe ținute în aer liber, unul dintre acestea a fost „Orchestra de sticlă!”. În parcul din fața Ateneului Român, o orchestră cu instrumente fabricate din sticlă cântă, dirijată de câte cineva dintre auditori, care va deveni șeful orchestrei de sticlă, ajutat de o instalație media.


Nu v-am dat decât un exemplu. Galeriile de artă au organizat expoziții, oricine a fost liber să aibă idei și să le și realizeze, sub magia muzicii. Întregul program e reunit sub denumirea de Bucureștiul Creativ, în care veți găsi lucrări de artă contemporană, ateliere de creație, tururi George Enescu, accesul la aceste manifestări ale Bucureștiului Creativ fiind gratuit!!! Dar nu am voie să uit de expoziția digitală Enescu 360, tot unul din programele Bucureștiului Creativ, în care participanții pot întreprinde un tur complet al caselor memoriale printr-o călătorie virtuală, de la Liveni și Dorohoi la Sinaia. Spațiul programului este Muzeul Național „George Enescu”.
După cum nici legătura dintre matematică și muzică nu a fost neglijată. Exponatele pe care le puteți vedea sunt bi și tridimensionale și interactive. Sala radio vă stă la dispoziție să cunoașteți această ciudată, dar reală legătură..


Dragi cititori, lista este foarte lungă, nu v-am enumerat decât o minusculă parte din acest vast program, după cum programul muzical pur, cu concertele simfonice, camerale, corale, cu recitalurile instrumentale și vocale, cu muzica improvizată, cu un concert relaxant din zgomote, cu experimente sonore și proiecții video, cu programe interactive, la granița între muzică live, sculptură sonoră, performance, ritual și meditație, toate te conduc spre tărâmuri spirituale necunoscute…
Descoperă-le și bucură-te de ele, Omule!…
După cum seara de muzică din Muzeul Enescu cu participarea pianistului celebru Valentin Gheorghiu și al violonistului Gabriel Croitoru, care va cânta pe vioara Garnieri a marelui George Enescu este o altă nestemată a Festivalului.
Acest program muzical va fi celebrat în Aula Palatului Cantacuzino, în ultima zi, adică pe 24 septembrie, ora 18.


E bine să știți că organizatorii nu au uitat să atragă în acest imens festin muzical o serie de cafenele și restaurante cu meniuri „Pe note muzicale”. Multe din acestea sunt partenerii Festivalului și sprijină organizarea lui. Importantă și necesară contribuție. Vă recomand covrigii în forma cheii sol de la covrigăriile Luca, care îi fabrică numai cu această ocazie.
Festivalul s-a deschis cu spectacolul operei „Oedipe” de George Enescu, în Sala Mare a Sălii Palatului, în seara zilei de 2 septembrie. Dirijor a fost Maestrul Vladimir Jurowski, cu participare extraordinară a London Philarmonic Orchestra și participarea Orchestrei Filarmonicii George Enescu și al Corului de copii al Radiodifuziunii Române. Distribuția internațională extraordinară!!! Spectacolul s-a încheiat cu aplauze lungi, în picioare.
Seria marilor orchestre simfonice ale mapamondului va culege mulți lauri în București, respectiv orchestrele: din Londra, Pittsburgh, Moscova, București, Laussane, Venezia, Köln și sperăm ca în ediția următoare pe lista marilor orchestre ale lumii să figureze și Festival Orchestra din Budapesta.
Închinați, vă rog, un pahar pentru muzică!!!

Anna Scarlat

Comentarii