In memoriam Pr. Ilie Ciocan (1950–2017)

După 42 de ani în care a binecuvântat şi purtat în rugăciuni generaţii de credincioşi, părintele Ilie Ciocan, preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Române din Bătania a trecut la cele veşnice duminică, 1 octombrie, în ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului.
Vrednicul slujitor al altarului, Pr. Ilie Ciocan s-a născut în Arad, la 1 mai 1950. Şcolile primare şi liceul le-a terminat în Arad, după care în 1968 a dat examen şi a reuşit să intre la Facultatea de Teologie din Sibiu. A absolvit facultatea după căsătorie, a fost apoi sfinţit de preot şi a fost repartizat la prima sa parohie, la o distanţă de 25 de kilometri de Arad. În 1990, imediat după evenimentele revoluţionare din România a fost solicitat să vină la parohia din Bătania. De această parohie l-a legat personal faptul că străbunicul său s-a născut în Bătania, în 1870, dar avea în sat şi destul de numeroase rudenii care l-au primit cu braţele deschise. A fost instalat oficial la Bătania pe 28 aprilie 1991, fiind primul preot misionar care a venit în Ungaria, de aceea a administrat scurt timp şi parohia din Cenadul Unguresc şi din Chitighaz, unde nu erau încă preoţi care să slujească. Ajuns la Bătania s-a implicat în viaţa culturală şi religioasă a comunităţii, a avut relaţii foarte bune cu şcoala românească, a participat la toate evenimentele comunităţii. A organizat cu elevii şi cu credincioşii numeroase excursii şi pelerinaje în România.
Părintele Ilie Ciocan a slujit 42 de ani în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor, 15 ani a fost preot la o parohie din Arad şi 27 de ani a fost păstorul credincioşilor din Bătania.
Glumeţ din fire, un om foarte cumsecade, cu frica lui Dumnezeu, părintele avea în ultimii ani o singură mare durere pe care nu o putea ascunde, cea provocată de moartea neaşteptată a fiului lor, tragedie care l-a doborât. Uşa mai mult decât modestei lui locuinţe a fost mereu deschisă tuturor credincioşilor şi românilor sosiţi la Bătania, de multe ori chiar şi pentru o informaţie cât de mică. Acasă la părintele Ciocan era locul unde găseau vorba românească. Avea o blândeţe plină de nădejde, era de o simplitate pilduitoare şi le vorbea credincioşilor pe înţelesul lor.
Părintele Ilie Ciocan, fiind la vârsta pensionării, nu a mai reuşit să se bucure de anii de pensie, în ultimele luni de viaţă a fost copleşit de o boală grea, care l-a răpus în dimineaţa zilei de duminică, 1 octombrie. La căpătâiul său au fost alături de el soţia Rozalia şi fiica sa Anca, care l-au sprijinit cu multă dragoste.
A fost condus pe ultimul drum de către familia îndurerată, rude, prieteni, credincioşi, de către colegii săi preoţi şi, nu în ultimul rând, de către arhiereii: ÎPS Timotei al Aradului şi PS Siluan, Episcopul Românilor din Ungaria, în ziua de 3 octombrie 2017, la Arad, unde a fost înmormântat.
Fie-i ţărâna uşoară şi veşnică pomenirea!

Redacţia

Comentarii