Poezii şi desene dedicate memoriei lui Lucian Magdu, la Bătania

Mai multe imagini aici
Şcoala românească din Bătania organizează, tot la doi ani, un concurs de recitare dedicat amintirii patronului spiritual al acestei instituţii, Lucian Magdu (1937–1968). La cea de-a 13-a ediţie, care a avut loc vinerea trecută, 6 octombrie, organizatorii, şcoala şi Fundaţia „Lucian Magdu”, s-au pregătit cu un program bogat care a cuprins şi multe noutăţi: fiecare şcoală românească (Jula, Micherechi, Chitighaz, Leucuşhaz, Aletea, Pocei şi Bătania) a participat cu câte doi elevi; pentru prima dată s-a lansat şi un concurs de desene, la care s-a putut participa cu desene inspirate de versurile poetului sau de viaţa acestuia; ediţia a 13-a a fost specială deoarece pentru prima dată a participat la eveniment şi fiica poetului, Anita Magdu, şi verişoara Farkasné dr. Magda Erzsébet.



„Lucian Magdu, fiul al Bătaniei şi fost elev al şcolii noastre s-a evidenţiat în scurta sa viaţă în medicină, regie şi, nu în ultimul rând, prin poezie. Această ediție este una cu totul specială și plină de semnificații, deoarece în acest an aniversăm 80 de ani de la naşterea poetului și totodată împlinirea a 50 de ani de la realizarea filmului RĂDĂCINI, regizat de acesta”, a spus în deschidere moderatoarea evenimentului, învăţătoarea Anca Stan. Înainte să predea cuvântul directoarei Iulia Olteanu, care a dat startul concursului, toţi cei prezenţi au fost rugaţi să ţină un moment de reculegere pentru preotul ortodox Ilie Ciocan, decedat cu câteva zile înainte, care a fost întotdeauna foarte apropiat şi de şcoala şi grădiniţa românească din Bătania.

Printre oaspeţii evenimentului s-au numărat mai multe oficialităţi: Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Jula, Daniel Banu, consulul general al României la Seghedin, Traian Cresta, purtător de cuvânt al naţionalităţii române în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Marjai János, primarul oraşului Bătania, Larisa Chițu, director adjunct al Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” din Arad şi alţi invitaţi.





Concursul propriu-zis a constat din recitarea unor poezii din creaţia lui Lucian Magdu, câte o poezie obligatorie la fiecare categorie şi alte poeme, din literatura română, la liberă alegere. Juriul a fost alcătuit din: prof. Ivona Figuli, preşedinta juriului şi iniţiatoarea acestui concurs, Anamaria Brad Sarca (referent român la Oficiul pentru Învăţământul de Naţionalitate de la Budapesta), Cornelia Demian (Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” din Arad) şi prof. Iuliana Machhour, pentru categoria de desen.
În pauza concursului, profesoara Andreea Szenes şi elevii Reka Misik şi Roland Ristin au interpretat, în primă audiţie, cântecul „Confesiune” pe versurile poeziei lui Lucian Magdu. Iar pentru ca juriul să decidă cât mai corect şi emoţiile să fie cât mai mari, înainte de anunţarea rezultatelor, a fost prezentat un film-portret despre Lucian Magdu, cu secvenţe din filmul acestuia „Gyökerek” (Rădăcini), realizat de Ştefan Crâsta de la redacţia emisiunii „Ecranul Nostru” a Televiziunii Maghiare.

E.Ş.




Rezultatele concursului:

Clasele V–VI de la şcolile în care limba română se predă ca obiect de studiu:
I – Alexandra Guth, Leucuşhaz; II – Patricia Barna, Pocei; III – Jazmin Borsi, Leucuşhaz.

Clasele V–VI de la şcolile bilingve:
I – Vladimir Putin, Jula; II – Andreea Albert, Bătania; III – Estera Iurasoc, Micherechi; Menţiuni: Vivien Szőke, Aletea şi Emma Medgyei, Chitighaz.

Clasele VII–VIII de la şcolile în care limba română se predă ca obiect de studiu:
I – Shalomea Nicole Sutak, Pocei; II – Cintia Jakab, Leucuşhaz; III – Lilla Nagy, Leucuşhaz.

Clasele VII–VIII de la şcolile bilingve:
I – Viviana Sarca, Bătania; II – Estera Réthelyi, Micherechi; III – Rebeca Milek, Jula;
Menţiuni: Loredana Bali, Aletea şi Petra Kerepesi, Chitighaz.

Au mai fost decernate premii şi din partea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, înmânate fiind de preşedintele Tiberiu Juhász, din partea Liceului Pedagogic din Arad, precum şi la categoria desen.

Comentarii