Conferinţă despre moştenirea comună cu arheologi din Ungaria şi România

Muzeul „Munkácsy Mihály” din Bichişciaba a găzduit, pe 12 octombrie, o conferinţă ştiinţifică şi atelier de specialitate intitulat „Moştenirea noastră comună”. La eveniment au participat şi au avut prezentări mai mulţi muzeologi şi arheologi din Ungaria dar şi din Arad şi Oradea. Cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Transfrontaliere Maghiaro-Române face parte din programul Festivalului de Toamnă al Muzeelor, şi este finanţat de către Fundul Cultural Naţional din Ungaria. Conferinţa a fost deschisă şi moderată de către arheologul Medgyesi Pál, director adjunct al Muzeului din Bichişciaba şi de viceprimarul oraşului Bichişciaba, Kiss Tibor. Tema principală a conferinţei din acest an a fost arheologia, iar cel care a făcut posibil ca toate comunicările să fie înţelese în ambele limbi, română şi maghiară, a fost translatorul de specialitate, arheologul Nándor Mihálka din Oradea. Curatorul evenimentului a fost etnografa Emilia Martin, director ştiinţific la Muzeul „Munkácsy” din Bichişciaba.



Din România au susţinut lucrări arheologii: Victor Sava, Gruia Fazecaş C.I. Popa, Nándor Mihálka, Kitti Porsztner-Fechete, Doru Marta, Călin Chemiş, Florin Mărginean. Din Ungaria au prezentat lucrări: Dr. Bácsmegi Gábor, Nagy Dániel Sándor, Nagy Balázs, Medgyesi Pál, Gallina József Zsolt.
La eveniment a fost prezent şi Florin Vasiloni, consul general al României la Jula, Ando György, directorul Muzeului „Munkácsy Mihály” din Bichişciaba şi mulţi alţi specialişti, etnologi şi muzeologi de-o parte şi de alta a graniţei.

A.B.

Comentarii