Evenimente culturale şi tradiţionale româneşti la şcoala românească din Jula

În zilele de 12–13 octombrie, elevii de la Şcoala generală şi Liceul românesc „N. Bălcescu” din Jula, şi-au desfăşurat activităţile într-o atmosferă specială trăită atât de elevi, cât şi de profesori cu sentimentul câştigării unor experienţe noi.
Copii veseli, dornici de a participa la orice acţiune, de a experimenta sau exersa, profesori dispuşi să socializeze cu elevii lor, într-un context aparte au participat în cele două zile la acţiuni culturale româneşti, ateliere de lectură, ateliere creative.

În prima zi, şcoala a găzduit două întâlniri literare: elevii şi profesorii au putut asculta o prelegere a prof. univ. dr. Florin Cioban, lector de limba română la Universitatea „Eötvös Lorand” din Budapesta, despre „Marile doamne ale literaturii române” şi au luat parte la lansarea volumului „Doamnele au vreme. Povestiri ale româncelor din Ungaria la începutul secolului XXI”.
În cea de-a doua zi, dedicată activităţilor româneşti, elevii de şcoala generală au putut alege între mai multe activităţi. Au putut viziona filme româneşti şi filme istorice româneşti, au avut un atelier de lectură şi au făcut cunoştinţă cu povestitorii români din Ungaria la o lecţie ţinută la biblioteca şcolii de către doamna director Maria Gurzău Czeglédi. În aula şcolii s-a desfăşurat pe parcursul întregii zile un atelier deschis de cusături tradiţionale româneşti, de tehnică şi desen.

A.B.

Comentarii