Festivalul de promovarea tradiţiilor româneşti „La obârşii, la izvor”, ediţia a X-a

Duminică, 15 octombrie, numeroşi credincioşi români din Jula, precum şi de la celelalte parohii ortodoxe româneşti din Ungaria, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi de un grup de clerici din România şi Ungaria, urmată apoi după amiază de cea de-a X-a ediţie a festivalului de folclor „La obârşii, la izvor”. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala Episcopală cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” din Jula.

După slujbă, toţi cei prezenţi au luat parte la programul cultural artistic susţinut de Ansamblul Folcloric „Meseşul” şi „Veteranii Meseşului”, aparţinând de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, condus de Daniel Săuca.






Evenimentul cultural-folcloric s-a desfăşurat în sala festivă a Centrului Cultural Românesc din Jula, aflat în incinta Liceului românesc „Nicolae Bălcescu”. Specificul acestui festival, organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, este acela de a prezenta românilor din Ungaria obiceiurile, tradiţiile şi portul popular românesc din câte un judeţ din România. În cadrul ediţiilor anterioare au fost reprezentate judeţele Bihor, Satu Mare, Bistriţa, Arad, Timiş, Cluj, Caraş Severin, etc., iar anul acesta a fost rândul judeţului Sălaj să îşi facă cunoscute folclorul şi tradiţiile populare. Astfel, sălăjenii au adus în faţa publicului cântecele şi costumele populare prin prestaţia dansatorilor şi a instrumentiştilor de la Ansamblul Folcloric „Meseşul” cu un parcurs de peste douăzeci de ani. Alături de ansamblul folcloric au fost prezenţi şi „Veteranii Meseşului”, o formaţie de dansatori cu o activitate coregrafică de peste 30 de ani.







Programul a fost presărat cu numeroase interpretări vocale şi instrumentale, încheindu-se cu o horă românească la care alături de artişti au fost invitaţi şi spectatorii. Au cântat soliştii: Oana Sabău, Lucian Chira, Alexandra Antal, Lucreţia Bolba şi Adriana Baciu Bonţe. Conducerea muzicală a fost asigurată de către prof. Dorel Ciobanu, iar coregrafiile dansatorilor realizate de către Radu Mureşan. Ansamblul folcloric a adus în faţa publicului dansuri de pa Valea Agrijului, Dans de sub Codru, Dans de Dăişoară, Dansuri de pe Valea Barcăului, din Banat şi Maramureş.
La finalul acestei manifestări culturale, ierarhul a evidenţiat faptul că astfel de manifestări contribuie la păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, zestre moştenită de la părinţii şi strămoşii noştri, pe care suntem datori să o transmitem la rândul nostru generaţiilor viitoare. I-a felicitat pe interpreţi şi artiştii populari participanţi la festival şi a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare, invitându-i la un pahar de vin şi la o felie de cozonac în aula insitituţiei. Evenimentul s-a bucurat şi de participarea diplomaţiei române în Ungaria, de alte oficialităţi din judeţul Sălaj şi din rândul românilor din Ungaria.

A.B.

Comentarii