Pr. Nicolae Bordaşiu, distins cu Crucea Patriarhală, în semn de recunoștință față de apărătorii Ortodoxiei

Foto: basilica.ro

Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei patriarhale, i-a fost asociată în acest an comemorarea apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului. Câteva momente solemne s-au desfășurat în cadrul Sfintei Liturghii din 27 octombrie 2017, scrie basilica.ro. În cadrul festivităţilor, Patriarhul României, PF Daniel a acordat Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, unor supraviețuitori care au suferit prigoana regimului comunist în România, printre aceştia aflându-se şi pr. Nicolae Bordașiu, de la Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti, cu vechi rădăcini strămoşeşti în Micherechi.

Tematica anului comemorativ 2017 a fost evidențiată în cadrul evenimentelor din weekendul trecut mai ales prin participarea mai multor ierarhi din fostele țări comuniste, între care primații PF Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, PF Anastasie al Albaniei și PF Rastislav al Cehiei și Slovaciei. În cadrul omiliei rostite în altarul de vară de pe Colina Bucuriei, Patriarhul Kirill a subliniat faptul că martirii din perioada comunistă se roagă pentru noi și că legăturile cu ei sunt vii. PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a citit Actul solemn comemorativ semnat de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Documentul reflectă recunoștința față de Patriarhul Justinian și față de toți apărătorii Ortodoxiei din timpul comunismului exprimată în contextul Anului comemorativ 2017: „Ne rugăm Preasfintei Treimi să ne dăruiască tuturor credinţă puternică, dragoste faţă de Biserică şi popor, dar mai ales să învăţăm, din pilda mărturisitorilor din perioada comunistă, că iubirea izvorâtă din credinţa în Iisus Hristos Cel Răstignit şi Înviat este mai puternică decât teama de moarte, pentru că Hristos Însuşi dăruieşte martirilor cununi cereşti de biruinţă, potrivit făgăduinţei »Fii credincios până la moarte şi îţi voi da cununa vieţii« (Apocalipsa 2, 10)”.


După acest moment, în cadrul ceremonialului liturgic, a fost rostită o ectenie specială pentru mărturisitorii și martirii din toate țările comuniste trecuți la Domnul și s-a intonat „Veșnica pomenire” în limbile română, slavonă și albaneză.
Biserica Ortodoxă Română și-a exprimat recunoștința și față de cei care sunt în viață dar au suferit pentru credința lor în timpul comunismului. Părintele Patriarh Daniel a oferit distincția Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, următoarelor persoane: Octav Bjoza (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România), Radu Ciuceanu (directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului – Academia Română), Micaela Ghițescu (redactor-șef revista „Memoria”), pr. Nicolae Bordașiu, pr. Mircea Gorețki, acad. Alexandru Zub, Demostene Andronescu.
„Am onorat pe o parte din cei care sunt în viaţă şi au pătimit în închisorile comuniste. În mod simbolic, fiecare persoană a primit Crucea Patriarhală pentru că a purtat crucea lui Hristos în închisoare. Ei reprezintă o categorie de mărturisitori ai credinţei în timpuri foarte grele când mulţi au mărturisit credinţa cu preţul vieţii lor”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
*
Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut la 22 mai 1924, în localitatea Săbolciu, judeţul Bihor. Tatăl şi bunicul său au fost preoţi, iar mama sa a fost nepoată de văr a Mitropolitului Vasile Mangra. A terminat liceul în oraşul Beiuş şi a urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi de Farmacie din Bucureşti. În anii studenţiei a făcut parte din grupul de tineri ai „Rugului Aprins" de la Mănăstirea Antim şi a participat la înfiinţarea Asociaţiei Tineretului Ortodox Studenţesc (ATOS), fapt ce a condus la arestarea şi la condamnarea sa. Între anii 1948 şi 1955 a stat ascuns de autorităţile comuniste prin satele din Bihor, care îl căutau pentru a-şi ispăşi condamnarea în lipsă la 20 de ani de închisoare. A fost descoperit şi arestat în anul 1955, făcând temniţă politică până în 1964. Patriarhul Justinian şi ministrul Mircea Maliţa au stăruit pe lângă autorităţile comuniste pentru a obţine numirea sa ca profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, în 1968. La 30 noiembrie 1969 este hirotonit preot. Părintele Profesor Dumitru Stăniloae i-a fost îndrumător în cadrul studiilor doctorale. A slujit timp îndelungat (1981–2003), alături de Părintele Constantin Galeriu, la Biserica „Sf. Silvestru" din Bucureşti. După trecerea în veşnicie a pr. Galeriu, este numit paroh al Bisericii „Sf. Silvestru” până în anul 2010. Azi, la vârsta de 93 de ani, părintele Bordaşiu este preot slujitor în aceeaşi biserică.


La vârsta de doar 24 de ani, Nicolae Bordaşiu a fost condamnat la 20 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A frecventat regulat Mănăstirea Antim din Bucureşti, acolo unde a luat fiinţă mişcarea Rugul Aprins, care era în vizorul Securităţii. Când a simţit că arestarea sa se apropie, tânărul Bordaşiu a încercat să se ascundă, între anii 1948–55, în satele din Bihor. „Şapte ani am înfruntat o securitate puternică şi vigilentă, pornită pe urmele mele. Asta a fost învinuirea cea mare care mi s-a adus: curajul de-a lupta nevăzut cu ei. Dar nu e uşor să stai ascuns şi singur atâţia ani de zile. Şapte ani am ieşit din casă doar noaptea şi nu am avut nimic de citit, decât Sfânta Scriptură. Eram foarte obosit de chinul acesta, ce părea fără capăt, şi nu mai ştiam ce să fac. Nu mai puteam suporta atâta singurătate şi izolare”, mărturiseşte părintele Bordaşiu pe site-ul Memoria Rezistenţei. A fost arestat pe 18 iulie 1955, fiind dus la Securitatea din Timişoara unde va cunoaşte cea mai cumplită umilinţă. A fost întemniţat ca deţinut politic timp de 9 ani în închisorile de la Timişoara, Oradea, Jilava şi Aiud.
„…Dumnezeu m-a ajutat şi mi-a schimbat cursul vieţii, ca să fie corect şi bun. Dacă tinerii de astăzi ar sta şi s-ar uita cu multă atenţie la existenţa lor şi la ce e în jur, ar vedea că fiinţa omenească este atât de perfect lucrată, încât nu poate fi altcineva decât Dumnezeu cel care a creat-o, care i-a pus mintea într-un trup, care îl ascultă pe om în ceea ce gândeşte şi că acest trup nu este făcut să fie veşnic, dar sufletul nu moare niciodată. Asta e puterea dată de Dumnezeu: i-a dat omului libertatea prin suflet, libertatea să aleagă să îşi călăuzească viaţa”, mărturiseşte părintele Nicolae Bordaşiu în volumul „Supravieţuitorii – Mărturii din temniţele comuniste ale României”.

E.Ş.

Comentarii