Serbare dedicată pedagogilor români pensionari din Ungaria

Cea de-a V-a întâlnire a pedagogilor români pensionari din judeţul Bichiş a avut loc pe 17 noiembrie, la Centrul Cultural Românesc din Jula. Evenimentul a fost organizat de către Autoguvernarea Românească a Judeţului Bichiş, care şi-a propus un scop nobil, şi anume acela de realiza anual o mică sărbătoare pentru dascălii români din Ungaria ieşiţi la pensie. Evenimentele din anii precedenţi au avut loc doi ani consecutiv la Otlaca-Pustă şi doi ani la Chitighaz. Anul acesta, dascălii au fost invitaţi la Jula la o masă festivă, fiind întâmpinaţi de către membrii autoguvernării judeţene în frunte cu preşedinta Eva Bocsor Karancsi şi de gazda Centrului Cultural Românesc, doamna director Maria Gurzău Czeglédi. Acest eveniment este o cinste deosebită adusă pedagogilor pensionari, care s-au ocupat de modelarea a generaţii de tineri care au trecut pragul şcolilor româneşti din Ungaria.

Această zi specială de apreciere a cadrelor didactice a început prin cuvântul de bun venit al doamnei Karancsi, după care s-a ţinut un moment de reculegere pentru pedagogii care au trecut în veşnicie. A fost făcută şi o scurtă prezentare a activităţii Autoguvernării Judeţene Bichiş, după care a fost invitată să ia cuvântul şi directoarea liceului românesc, doamna Maria Gurzău Czeglédi, care a vorbit despre situaţia actuală a instituţiei, despre faptul că tinerii au posibilitatea să înveţe într-o instituţie cu infrastructură nouă, cu clase moderne, manuale noi, etc. Cei prezenţi au fost încântaţi cu un repertoriu de melodii româneşti interpretată de Réka Hanyecz, elevă în clasa a 10-a a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula.



„Meseria de profesor este o mare şi frumoasă profesiune, care nu seamănă cu nici o altă meserie. Este o profesie care nu se părăseşte seara, odată cu hainele de lucru. O meserie grea, dar totodată şi plăcută, exigentă şi liberă. Această meserie este mult mai profundă şi de aceea ne-am gândit în urmă cu cinci ani, că aceste persoane care au avut un rol foarte important în viaţa noastră a tuturor, celor care am învăţat în şcolile româneşti din Ungaria, trebuie onorate. Din moment ce nimeni nu s-a gândit până acum să organizeze pentru ei o serbare, am decis să fim noi aceia. Mă bucur că la aceasta a cincia ediţie ne-am adunat cred eu cei mai mulţi. Sunt în jur de 60 de profesori pensionari prezenţi pentru a trăi din nou clipe emoţionante împreună. S-au întâlnit prieteni, foşti colegi, de la Bătania, Micherechi, Chitighaz, Jula, Leucuşaz, foştii noştri profesori, care ne-au dăruit cunoştinţe, care ne-au ajutat pe mulţi să înţelegem viaţa…”, ne-a mărturisit organizatoarea evenimentului Eva Bocsor Karancsi.

A.B.



Comentarii