Vanesa Iurașoc, premiată cu Bursa Şcolară pentru Naționalități

Secretarul de stat pentru naționalitățile din Ungaria, Soltész Miklós, și adjunctul său, Fülöp Attila, au înmânat în ziua de 17 octombrie, la Budapesta, diplomele de merit pentru acei 18 tineri din rândurile naționalităților din țară, care au câștigat Bursa Școlară pentru Naționalități pe următorii doi ani de studii. Din partea românilor, acest premiu i-a fost acordat elevei Vanesa Iurașoc, elevă în clasa a XI-a B la Liceul „N. Bălcescu” din Jula.


Vanesa este o elevă-model, conștiincioasă, cuminte, cu bun simț și cu credință în Dumnezeu. Participă de mică la concursuri și olimpiade naționale și internaționale. Este originară din localitatea Micherechi, părinții săi fiind mama din Micherechi (Florentina Botto) și tatăl din România (Vasile Iurașoc). În casa lor este foarte normal să se vorbească românește. Vanesa mai are trei frați. Norbert de 16 ani, David de 15 ani și Estera de 10 ani. Primii doi învață și ei la Liceul Românesc din Jula.


Vanesa este un copil deosebit, sensibil, talentat în mai multe domenii: matematică, limbi moderne, limba și literatura română. Se implică în activitățile artistice ale școlii. Este sârguincioasă, îi place să facă lucrurile punctual, în timpul liber îi place să citească și să joace volei. Face parte și din echipa de volei a școlii. Este unul dintre copiii cu care instituția de la Jula se poate mândri. Îi urăm mult succes pe calea pe care va alege să o urmeze și felicitări părinților ei!
Fiind româncă din Micherechi, mă gândesc că a fost ceva foarte normal ca să-ți continui studiile la liceul românesc din Jula, sau nu?
– Am venit aici din simplul motiv că toți verișorii mei și prietenii din Micherechi au venit la acest liceu. Vă spun sincer că am stat totuşi pe gânduri să încerc eu altceva. Dar până la urmă și eu m-am înscris aici și mă bucur foarte mult că am făcut această alegere.
Care sunt criteriile pe baza cărora se alege un elev de liceu ca să primească această bursă de naționalitate?
– Eu cred că pentru a fi ales să fii bursier trebuie să înveți foarte bine, să fii pregătit. Este un efort foarte mare pentru a te pregăti în fiecare zi pe cât poți de bine la toate materiile, însă doar așa poți să ai medii bune și să fii eminent. Eu de mică am fost premiantă, atât la școala generală, pe urmă și la liceu. La bursă se ia în considerare dacă ai participat la olimpiade, concursuri și cu siguranță este important să știi bine limba ta maternă.
Ce înseamnă acest premiu pentru tine și ce o să faci cu bursa primită?
– Este un lucru foarte important pentru mine faptul că eu am fost cea aleasă pentru bursă, nici nu am visat la așa ceva. Pe această cale mulțumesc, în primul rând, Bunului Dumnezeu că m-a ajutat să ajung aici, părinților mei care muncesc din greu pentru mine și frații mei pentru a avea noi tot ce avem nevoie, profesorilor care m-au susținut și, nu în ultimul rând, dirigintei mele, doamna profesoară Florica Santău, care m-a propus pe mine pentru această bursă. Sinceră să fiu, faptul că am fost eu câștigătoarea a fost ceva cu totul și cu totul extraordinar, însă copleșitor, pentru că mi-a trezit un fel de responsabilitate pentru ceea ce fac și ceea ce sunt la care nu mă gândisem chiar atât de serios până acum. În orice caz, cred că e lucrul cel mai grozav care mi s-a întâmplat până acum, pentru că de aici pornesc toate. Primind acest premiu trebuie să demonstrez și în continuare că-l merit. Va trebui să am rezultate la fel de bune la învățătură, va trebui să mă gândesc pentru viitor ce școală superioară doresc să urmez, de aceea bursa o să mă ajute în anii de studenție. Probabil o să aleg să merg în România la studii. Şi probabil o să mă fac profesoară…

Anca Becan

Comentarii