Adunare generală la AȚRU, cu premii și aprobări bugetare

Ultima ședință din anul 2017 a Adunării generale a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria a avut loc pe 21 decembrie, la Jula. Înainte de lucrările propriu-zise, a avut loc un moment festiv în cadrul căruia au fost înmânate cele două distincții anuale ale AŢRU, Premiul „Pentru românii din Ungaria” și Premiul „Pentru învățământul românesc din Ungaria”, despre care AŢRU a decis la ședința din luna noiembrie, în urma propunerilor înaintate.
Primul premiu a fost înmânat Ansamblului de Păstrare a Tradițiilor din Aletea, înființat în anul 1947, cu un parcurs profesional de 70 de ani. Distincția a fost preluată de către dansatorul și conducătorul actual al ansamblului, Gheorghe Bagy. Acesta nu a venit însă singur la Jula, ci însoțit de alți membri ai echipei aletene, care după festivitatea de înmânare a premiilor i-au colindat pe deputații AŢRU și pe cei prezenți la şedinţă.

Premiul pentru învățământ i-a revenit doamnei Maria Rus, profesoară pensionară, fost profesor al şcolii generale româneşti din Jula. Doamna Maria Rus a slujit învățământul românesc din Ungaria timp de patru decenii, ca profesoară de limba și literatura română, precum și ca profesoară de matematică.


La Adunarea generală a AŢRU au fost prezenți 10 deputați din 13, Margareta Tat fiind în concediu matern, Alexandru Fina anunțându-și absența, iar ultimul loc fiind momentan vacant, în urma demisiei lui dr. Gheorghe Ruja. Ședința prezidată de Tiberiu Juhász a cuprins șase puncte pe ordinea de zi, iar la propunerea acestuia a fost acceptată introducerea a încă unui punct, la care Adunarea generală a luat la cunoștință renunțarea la funcția de deputat a lui Robert Ruja din Micherechi, care ar fi intrat în AŢRU în locul demisionarului dr. Gheorghe Ruja. Așadar, pe locul încă vacant în AȚRU va intra următorul candidat de pe lista Asociației Românilor din Micherechi, care va fi desemnat de către Comisia Electorală Națională.



La ședință, cele mai multe puncte pe ordinea de zi au fost votate în unanimitate, documentația fiind întocmită de către Oficiul AŢRU și pusă la dispoziția deputaților în prealabil, pentru a putea fi studiate din timp. Astfel, s-a aprobat materialul informativ al președintelui despre cele întâmplate între ultimele două ședințe; prezentarea raportului de activitate, în cei patru ani de mandat, a reprezentantului românilor în Parlamentul de la Budapesta, Traian Kreszta. Au fost aprobate planul de lucru al Adunării generale a AŢRU și modificarea prevederii bugetare a AȚRU și a instituțiilor fondate pe anul 2017 și, nu în ultimul rând, a fost acceptată și votată și inițierea procesului de achiziționare în proiectul accesat pentru Grădinița și Școala Generală „Lucian Magdu” din Bătania, pentru mărirea capacității grădiniței cu încă o sală de grupă.

A.B.

Comentarii