Sărbătoarea majoratului la Liceul „N. Bălcescu” din Jula

La liceele din Ungaria, panglica simbolizează majoratul elevilor şi apropierea finalului de studii medii, care se concretizează prin examenele de bacalaureat. Zilele acestea, peste tot în ţară vedem pe străzi tineri cu panglică la piept: ei sunt cei care în luna mai îşi vor încheia studiile liceale şi vor da examene de bacalaureat.
Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula a organizat serbarea majoratului, cunoscut sub numele de Balul Acordării Panglicii, în sâmbăta din 10 februarie. Cei 48 de elevi absolvenţi ai claselor a 12-a A şi B, conduşi de cele două doamne diriginte, vizibil emoţionate, Vera Cser şi Silvia Cefan, au oferit un spectacol elegant, de zile mari, celor aproape 600 de invitaţi, printre care s-au aflat părinţi, bunici, fraţi, rude, prieteni, profesori şi oaspeţi de onoare.








Balul a început cu o melodie cântată la pian de Victoria Borszéki, elevă în clasa a 12-a A, după care directoarea Maria Gurzău Czeglédi a ţinut o cuvântare, în limbile română şi maghiară, adresată în primul rând elevilor absolvenţi, dar şi părinţilor lor, care îi ajută pe tineri să-şi găsească rostul şi locul în viaţă. Cuvântarea festivă a fost plină de vorbe de încurajare dar şi de înţelepciuni, care să le ghideze vieţile tinerilor absolvenţi. Doamna director şi-a construit vorbele festive pe poezia lui Nichita Stănescu, „Adolescenţi pe mare”, comparând în mod simbolic fiecare tânăr cu o corabie pe marea vieţii. „Această mare e acoperită de adolescenți/ care învaţă mersul pe valuri, în picioare,/ mai sprijinindu-se cu brațul de curenți,/ mai rezemându-se de-o rază țeapănă de soare./ Eu stau pe plaja-ntinsă, tăiată-n unghi perfect/ şi îi contemplu ca la o debarcare./ O flotă infinită de yole. Şi-aştept/ un pas greșit să văd sau o alunecare/ măcar pân’ la genunchi în valul diafan/ sunând sub lenta lor înaintare./ Dar ei sunt zvelţi şi calmi, şi simultan/ au şi deprins să meargă pe valuri, în picioare.”














Apoi, cei 48 de elevi ai claselor a 12-a, separaţi pe clase, au urcat pe scenă şi au prezentat câte un montaj literar-artistic, cu poezii şi cântece în limbile română şi maghiară. După programul literar, colegii din clasele a 11-a au prins la pieptul fiecărui absolvent panglica cu anii 2014–18 şi cu un buton cu motive populare româneşti, în semn de despărţire de anii şcolari. Tinerii vor purta la piept această panglică până la serbarea de adio din luna mai.
După acest program literar-artistic, tinerii au dispărut pentru câteva momente, ca să reapară îmbrăcaţi în haine de gală, oferind oaspeţilor un spectacol care a stors lacrimi din ochii multor părinţi şi bunici: fetele şi băieţii din ambele clase au dansat coregrafii elegante la care au lucrat mai multe săptămâni. Dansul clasic s-a încheiat cu un vals cu părinţii: băieţii şi-au invitat la dans mamele, iar fetele au fost dansate de taţii lor.
Serbarea de la Liceul „Nicolae Bălcescu” a fost onorată de prezenţa numeroaselor oficialităţi, din România şi Ungaria. Cei 600 de participanţi la Balul Panglicii s-au distrat apoi până noaptea târziu, la o petrecere cu muzică, dans şi tombolă.

E.Ş.

Comentarii