Mărţişor cultural românesc la Jula, cu muzică bună, teatru şi artă fotografică


Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a întâmpinat luna martie cu un program cultural artistic, care a purtat genericul „Mărţişor cultural românesc la  Jula” şi a fost organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Jula şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. Evenimentul a avut loc pe 7 martie, şi s-a dovedit a fi o serată reuşită, ce a inclus teatru, muzică, artă, surprize, toate acestea dedicate domnişoarelor şi doamnelor prezente la eveniment, dar şi tuturor celor care iubesc cultura, arta şi tradiţiile româneşti.




Programul manifestării a fost deschis de către Florin Vasiloni, consul general al României la Jula, sub patronajul căruia s-a desfăşurat acest moment. Prima prezentare a serii intitulată „Mărţişor şi primăvară”, a fost a doamnei Mihaela Baicu, profesoară detaşată din România la Şcoala generală din Micherechi, care a vorbit despre semnificaţia mărţişorului şi a Zilei Femeii, din mai multe puncte de vedere, precum şi despre bucuria sosirii primăverii, a renaşterii naturii.
Următorul moment al serii a fost premiera piesei de teatru „Astăzi seară se improvizează”, după Luigi Pirandello, în care autorul pune nişte întrebări esenţiale pentru societate cum ar fi: Este viaţa o scenă? Suntem noi nişte actori pe scena vieţii? Piesa prezentată în limba română de talentaţii elevi din Trupa de teatru a Liceului bilingv „Nicolae Bălcescu” din Jula s-a realizat sub îndrumarea regizorului Nora Tiu Chiriac şi a prof. Vera Cser




Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor a pregătit pentru această seară un referat cu tema „Eternul feminin”, în care a vorbit despre rolul şi importanţa femeii de-a lungul istoriei şi până în prezent. Tot dumnealui i-a revenit şi rolul de a vernisa expoziţia fotografică a seratei, expusă la intrare în incinta sediului Uniunii, care include portrete de femei din lumea întreagă, intitulată „Feţele primăverii” şi aparţinând artistului fotograf Ovi D. Pop din Oradea. Talentatul fotograf se mândreşte cu peste 300 de premii naţionale şi internaţionale, iar după acest vernisaj următorul pas al acestuia este un turneu în Australia.




Momentul artistic al serii a fost microrecitalul elevei Reka Hanyecz, de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula, urmat de un adevărat concert de muzică uşoară dedicat femeii, frumuseţii primăverii şi prieteniei oferit cu mult talent de către Lăcrimioara Deac şi Veronica Balogh, membre ale formației „ART Group” din Oradea, care au interpretat melodii de Louis Armstrong, Aura Urziceanu, Patricia Kaas, Vaya con Dios, Mihaela Mihai şi Beatles.



Participanţii au fost invitaţi apoi la o recepţie care a continuat spiritul de sărbătoare al acestei manifestări, doamnelor fiind oferite felicitări de Mărţişor şi mici cadouri surpriză. La eveniment a fost prezent şi PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alţi preoţi din cadrul Episcopiei, precum şi multe oficialităţi, conducători ai unor instituţii româneşti din Ungaria, dar şi cadre didactice şi oficialităţi din Oradea şi Arad (Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, din Oradea, Anca Stoenescu, inspectorul şcolar Judeţean Arad, Claudia Toma, decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Vasile Goldiș” din Arad, Speranța Milancovici, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Educaţie Fizică şi Sport, a aceleiaşi Universităţi, Daniela Banu, Şeful Biroului de cooperare transfrontalieră România-Ungaria BRECO, din Oradea, Daniel Banu, consulul general al României la Seghedin, Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi, Emese Tripon, viceprimarul de la Chitighaz, Zoltan David, primarul localității Orosháza) şi mulţi alţii.
A.B.

Comentarii