Serată dedicată Zilei Francofoniei, la Jula


Românii din Jula, alături de mulţi oaspeţi de la Arad şi Oradea, au participat pe 17 aprilie, la sediul Uniuni Culturale a Românilor din Ungaria din Jula, la manifestarea culturală dedicată Zilei Francofoniei şi intitulată „Randez-vous francophone”. Evenimentul a fost organizat de către Consulatul General al României la Jula, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Serata a fost deschisă de Corul „Pro Musica” din Jula, care a intonat imnurile de stat ale Ungariei, României şi Franţei şi a susţinut un microrecital cu melodii franceze şi cântece româneşti pascale, urmate de cuvântul de deschidere al organizatorului principal al evenimentului domnul Florin Vasiloni, consul general al României la Jula. Domnul consul a vorbit despre importanţa francofoniei şi despre interesul pentru limba franceză pe care România şi intelectualii săi l-au arătat încă cu multe secole în urmă, amintind aici şi ilustre nume din literatura şi cultura românească care au scris opere în limba franceză şi au ajuns să facă parte din patrimoniul cultural francofon, iar Bucureştiul a ajuns chiar în acele vremuri să fie numit „Micul Paris”.










A adresat cuvinte de apreciere organizatorilor şi Aurel Ardelean, preşedinte şi rector fondator al UVVG, care nu a venit singur la acest eveniment ci însoţit de alţi reprezentanţi ai universităţii arădene şi de studenţi de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, de la secţia de franceză a facultăţii de medicină, studenţi veniţi pentru studii din Algeria şi Tunisia.
Au transmis mesaje despre francofonie şi au vorbit despre beneficiile colaborării între Franţa şi România doamna Speranţa Milancovici, decan la UVVG şi Codruţa Stoica, prorector al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
Programul cultural al serii, care a adus zâmbete în sală, a fost oferit de elevi de la Şcoala generală „Lucian Magdu” din Bătania. Acesta a cuprins cântece de muzică uşoară şi pian, poezie şi o poveste haioasă din literatura populară a românilor din Ungaria, interpretate de: Reca Misik, Viviana Sarca, Lior Cazac şi Roland Riştin. Programul cultural s-a încheiat cu recitalul artistei Claudia Iuga din Arad, care a interpretat melodii în limbile franceză şi română.



În încheierea seratei, au adresat mesaje de apreciere PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi domnul Zalai Mihály, preşedintele Consiliului Judeţean Bichiş. Acesta din urmă acum a fost pentru prima dată la un eveniment organizat la Uniunea Culturală şi a apreciat foarte mult nivelul ridicat al manifestării şi atmosfera deosebit de caldă pe care a găsit-o printre românii din Jula.
La eveniment au mai participat: Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Anca Stoenescu, inspector şcolar general adjunct şi alţi reprezentanţi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Cristina Marian şi Claudiu Damian, inspectori la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, şi alţi oaspeţi din România şi cadre didactice şi reprezentanţi ai românilor din Ungaria.
A.B.

Comentarii